|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. júna 2006
V Leviciach varili guľáš v gigantickej kotline 14 hodín
V Leviciach sa podarilo vytvoriť nový rekord, ktorý navyše rozvoniaval široko ďaleko. Na novom rekorde vo varení guľášu pracovalo pätnásť ľudí celé dva dni. Na prípravu pokrmu minuli dovedna 957 ...
Zdieľať
BRATISLAVA 11. júna (WN/SITA) - V Leviciach sa podarilo vytvoriť nový rekord, ktorý navyše rozvoniaval široko ďaleko. Na novom rekorde vo varení guľášu pracovalo pätnásť ľudí celé dva dni. Na prípravu pokrmu minuli dovedna 957 kilogramov surovín. Guľáš varili v kotline s objemom 2800 litrov. Pri miešaní masy a prikladaní polienok do ohňa sa vystriedalo niekoľko rúk, pretože si to vyžiadalo až štrnásť hodín úmornej roboty.
Levičanov neodradilo od vytvorenia rekordu ani krupobitie, ktoré sa prihnalo počas vyhodnotenia. Guľáš pripravili majstri kuchári Juraj Karlík, Ladislav Gelányi a Alexander Kazár z Levíc. Do obrovskej kotliny začali pridávať prvé ingrediencie masť a cibuľu v piatok, 9. júna, o 23:00 . Drevo prikladali nepretržite až do sobotňajšieho popoludnia. Na priebeh sa dozeralo, pretože varenie guľášu v Leviciach ašpiruje na zápis do Guinnessovej knihy rekordov.
Kuchárom sa podarilo uvariť celkovo 2414 litrov guľášu, teda asi 7315 porcií, ktoré sa rozdeľovali na ôsmich stanovištiach. Posledná porcia gulášu sa minula okolo polnoci. Samotný výdaj trval rovných desať hodín. Hmotnosť celého kotlíka bola viac ako jedna tona. Jeho vnútro bolo vyrobené z nerezovej ocele a samotná výroba trvala jeden mesiac. Na prípravu guľášu sa použilo 360 kilogramov mäsa, 220 kilogramov cibule, 250 kilogramov zemiakov, 20 kilogramov sladkej mletej papriky, 20 kilogramov bravčovej masti, štyri kilogramy štipľavej papriky, 30 kilogramov zelenej papriky, rovnaké množstvo paradajok, osem kilogramov rasce, šesť kilogramov majoránu a deväť kilogramov soli.
Doteraz známy najväčší kotol na guľáš na Slovensku i vo svete odprezentoval v roku 2004 Richard Hajdin v Jelenci pri Nitre s objemom 358 litrov. Levičania tak vytvorili nový slovenský aj svetový rekord, za ktorý prevzali certifikát. To, či ho zapíšu aj do svetoznámej knihy rekordov je otázkou niekoľkých mesiacov.
FOTO : SITA