|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
02. decembra 2013
V Košovskej pivnici varili denne aj 150 porcií košovskej špeciality
Na snímke košovská špecialita 2. decembra 2013.
Zdieľať
Na snímke košovská špecialita 2. decembra 2013. Foto: TASR/Alexandra Moštková
Koš 2. decembra (TASR) - Kde presne vznikla košovská špecialita, známe nie je. Isté však je, že sa približne od 70. rokov 20. storočia varila vo vinárni Košovská pivnica v Koši, odkiaľ pochádza aj prívlastok košovská. V priebehu rokov sa pochúťka stala obľúbeným pokrmom, v 90. rokoch jej vo vinárni varili denne aj 150 porcií.Ako vysvetlil Dušan Píš, jeden z posledných majiteľov Košovskej pivnice, v čase, keď viedol vináreň, chodili na spomínanú špecialitu policajti, sudcovia a ľudia z podnikov aj z Prievidze. "Odtiaľ sa potom rozšírila do celého Slovenska," doplnil.
Košovská pochúťka nie je náročná na prípravu. "Robí sa z bravčového mäsa, môže byť stehno, najlepšia je však z karé. Mäsko sa pokrája na rezance, udusí sa. Pridajú sa feferónky a uhorka, po odstavení z varu doplníme horčicu. Podáva sa tradične s chlebíkom, niektorí si k nej dávajú aj hranolčeky. Každý podľa chuti," priblížil Píš.
Vináreň Košovská pivnica bola dlhé roky preslávená ako podnik, v ktorom bývali pravidelne zábavy so živou hudbou. Sídlila v niekdajšej družstevnej budove, neskôr budovu v reštitučnom konaní získal súkromník. Nefunguje od polovice 90. rokov, pre poddolovanie ju museli zbúrať.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR