|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. januára 2010
V čokoládach Figaro objavili salmonelu
Spoločnosť Kraft Foods preventívne sťahuje z trhu tri druhy sladkostí vyrobené v továrni Figaro Bratislava. Interná kontrola totiž v nich preukázala ...
Zdieľať
Foto: Ilustračné foto SITA, AP
BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) - Spoločnosť Kraft Foods preventívne sťahuje z trhu tri druhy sladkostí vyrobené v továrni Figaro Bratislava. Interná kontrola totiž v nich preukázala výskyt baktérií salmonely. "Do tejto chvíle nemá spoločnosť žiadne informácie o tom, že by došlo po konzumácii niektorého z produktov vyrobených v našej továrni k nákaze salmonelou. Všetky kroky, ktoré Kraft Foods teraz podniká s cieľom minimalizovať dopad tejto situácie na zdravie zamestnancov aj zákazníkov, sú teda čisto preventívne," tvrdí zástupkyňa spoločnosti Jaroslava Hájková. Ide o stogramovú čokoládu Figaro Arašidová z 12. januára s číslom šarže T0200232, čokoládu Figaro Forte Dark z 13. januára s číslom šarže T0200241 a tridsaťgramovú cukrovinku Fidorka modrá mliečna z 12. januára s číslom šarže L0110C12.
"Zdroj nákazy bol identifikovaný a v súčasnej dobe prebieha v spolupráci s našimi dodávateľmi intenzívne vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako k tejto situácii došlo. V bratislavskej továrni je od dnes dočasne prerušená prevádzka a budú tam prebiehať hĺbkové čistenia a sanitárne práce. Prevažnú väčšinu vyrobených chybných výrobkov sa podarilo stiahnuť ešte z výrobných a distribučných skladov. Zvyšok výrobkov v súčasnej dobe sťahujeme z predajní," vyhlásila Hájková.
Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa väčšinou nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná. Baktérie sa dostanú do tenkého čreva, poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal, čo sa prejaví hnačkou. Pri ťažkých formách môžu prechádzať aj do krvi. Príznaky sa objavia už o osem až desať hodín po zjedení infikovaných potravín. Ľahká forma môže prebiehať bezpríznakovo, inak sú príznakmi malátnosť, nevoľnosť, vracanie, kŕčovité bolesti brucha, horúčka do 39°C a hnačka.
SITA
BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) - Spoločnosť Kraft Foods preventívne sťahuje z trhu tri druhy sladkostí vyrobené v továrni Figaro Bratislava. Interná kontrola totiž v nich preukázala výskyt baktérií salmonely. "Do tejto chvíle nemá spoločnosť žiadne informácie o tom, že by došlo po konzumácii niektorého z produktov vyrobených v našej továrni k nákaze salmonelou. Všetky kroky, ktoré Kraft Foods teraz podniká s cieľom minimalizovať dopad tejto situácie na zdravie zamestnancov aj zákazníkov, sú teda čisto preventívne," tvrdí zástupkyňa spoločnosti Jaroslava Hájková. Ide o stogramovú čokoládu Figaro Arašidová z 12. januára s číslom šarže T0200232, čokoládu Figaro Forte Dark z 13. januára s číslom šarže T0200241 a tridsaťgramovú cukrovinku Fidorka modrá mliečna z 12. januára s číslom šarže L0110C12.
"Zdroj nákazy bol identifikovaný a v súčasnej dobe prebieha v spolupráci s našimi dodávateľmi intenzívne vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako k tejto situácii došlo. V bratislavskej továrni je od dnes dočasne prerušená prevádzka a budú tam prebiehať hĺbkové čistenia a sanitárne práce. Prevažnú väčšinu vyrobených chybných výrobkov sa podarilo stiahnuť ešte z výrobných a distribučných skladov. Zvyšok výrobkov v súčasnej dobe sťahujeme z predajní," vyhlásila Hájková.
Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa väčšinou nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná. Baktérie sa dostanú do tenkého čreva, poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal, čo sa prejaví hnačkou. Pri ťažkých formách môžu prechádzať aj do krvi. Príznaky sa objavia už o osem až desať hodín po zjedení infikovaných potravín. Ľahká forma môže prebiehať bezpríznakovo, inak sú príznakmi malátnosť, nevoľnosť, vracanie, kŕčovité bolesti brucha, horúčka do 39°C a hnačka.
SITA