![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

"Návštevníci a zároveň milovníci dobrého a zdravého jedla si môžu pochutnať napríklad na špargľovom kréme s domácimi krutónmi, na varenej bielej špargli s petržlenovými zemiakmi a omáčkou Hollandaise či na rizote s grilovanou zelenou špargľou a parmezánom," opisuje ponuku Daniela Rodinová, vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta. Spomína aj kuracie saltimbocci s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, vína či hroznové šťavy.
Špargľové dni trvajú v meste až do nedele 11. mája a návštevníci budú môcť jedlá zo špargle ochutnávať medzi 11.00 a 22.00 h. Okrem špargľových dní si takto Bratislavčania počas roka pochutnávajú aj na kulinárskych špecialitách pripravených z jahôd, húb či tekvice.
Špargľa je kríkovitá rastlina, ktorá pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Má krehké dužinaté výhonky vyrastajúce z drevitého koreňa. Špargľu poznali už v starovekom Egypte či Grécku, jej kultúru však pozdvihli až Rimania, ktorí ju začali konzumovať varenú a sušenú. Dovtedy ju totiž ľudia jedli len v surovom stave. Biela špargľa rastie pod zemou, preto nemá pigment. Je drevnatejšia ako zelená, preto ju treba šúpať. Obsahuje takmer 93 percent vody, minimum sacharidov a takmer žiadny tuk. Zelená špargľa je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, obsahuje tiež soli kália, amid kyseliny asparágovej.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR