|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. marca 2018
V Bolešove chcú odborníci i dobrovoľníci zachrániť unikátny ovocný sad
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Bolešov 12. marca (TASR) – Poľnohospodárske družstvo v obci Bolešov v Ilavskom okrese, Slovenské farmárske, družstvo a desiatky dobrovoľníkov chcú zachrániť takmer 70-ročný ovocný sad v katastri obce. Pomôcť má aj odborná záštita profesora Ivana Hričovského.Podľa analytičky Slovenského farmárskeho, družstva Evy Sadovskej je dôvodom záchrany sadu aj zvýšenie miery sebestačnosti v produkcii ovocia na Slovensku. Slovensko spolu s Rakúskom, Švajčiarskom či severným Talianskom považujú podľa nej odborníci za krajiny s najlepšími podmienkami na pestovanie ovocia mierneho podnebného pásma. Slovensko má v produkcii ovocia obrovský, ale žiaľ nevyužitý potenciál.
Podľa údajov Ústredného kontrolného a skúšobného úradu poľnohospodárskeho v Bratislave bolo v roku 2017 na Slovensku evidovaných vyše 12 miliónov ovocných stromov a kríkov, ktorých úroda predstavovala vyše 38.000 ton ovocia. "Slovák skonzumuje ročne v priemere 60 až 70 kg ovocia a výrobkov z neho. Napriek tomu, že by sme podľa odborníkov mali byť asi o tretinu väčšími konzumentmi ovocia, zdá sa, že domáca produkcia ovocia nepostačuje pokryť aktuálne potreby Slovákov. V našich jedálničkoch sa tak nachádza vo veľkej miere ovocie dovezené zo zahraničia," skonštatovala Sadovská.
Bolešovský ovocný sad vysadili v rokoch 1951 – 1952 na rozlohe takmer 17 hektárov. Zastúpenie jednotlivých druhov ovocných stromov je pestré, 60 % tvoria jablone, 20 % čerešne, 15 % hrušky a zvyšných 5 % tvoria orechy. "Každý jeden ovocný strom si zaslúži byť zachránený. V ovocnom sade v Bolešove je veľa starých, veľmi vzácnych odrôd. Je to dedičstvo našich otcov, a preto by sme mali urobiť všetko preto, aby sme ich zachovali pre budúce generácie," pripomenul Hričovský s tým, že na Slovensku dopestované jablká sú oveľa menej chemizované ako zahraničné. Aj podľa neho je dovoz ovocia zo zahraničia neprimerane vysoký.
Slovenské farmárske, družstvo spolu s PD Bolešov majú podľa manažéra pre výrobu Jozefa Mlynarčíka so sadom po jeho revitalizácii svoje plány. "Chceme efektívne spojiť faunu a flóru. Toto prostredie je veľmi vhodné na chov kráv bez trhovej produkcie mlieka. Kravy spásajú trávnaté porasty a ekologicky zároveň hnoja pôdu, na ktorej ovocné stromy rastú. Výsledkom tejto symbiózy je ekologické a kvalitné hovädzie mäso a ovocie na našich tanieroch," uviedol Mlynarčík.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR