Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekológia

07. septembra 2008

V boji s globálnym otepľovaním pomôže nižšia konzumácia mäsa



Ľudia by mali znížiť konzumáciu mäsa, aby pomohli v boji proti klimatickým zmenám, tvrdí jeden z popredných expertov Organizácie spojených národov (OSN). Predseda Medzivládneho panelu pre ...



Zdieľať
BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) - Ľudia by mali znížiť konzumáciu mäsa, aby pomohli v boji proti klimatickým zmenám, tvrdí jeden z popredných expertov Organizácie spojených národov (OSN). Predseda Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny (IPCC) Rajendra Pachauri povedal v rozhovore pre britský nedeľník The Observer, že ľudia by mali začať jedným dňom týždenne bez mäsa a postupne z jeho konzumácie ďalej uberať. Šesťdesiatosemročný indický ekonóm, ktorý je sám vegetariánom, tvrdí, že zmena stravovania pomôže znížiť emisie skleníkových plynov a ďalšie environmentálne problémy súvisiace s chovom dobytka a iných zvierat. Pomôcť však podľa neho môžu aj ďalšie zmeny životného štýlu. "Chcel by som zdôrazniť, že musíme začať s redukciami v každom odvetví," doplnil. Pachauriho minulý týždeň zvolili za predsedu IPCC na druhé šesťročné funkčné obdobie. Organizáciu vedie od roku 2002 a dozeral napríklad na vytvorenie správy o globálnom otepľovaní, ktorú zverejnili v roku 2007. IPCC v nej varoval, že ak ľudia nezačnú konať, rastúca teplota planéty môže viesť ku katastrofickým zmenám, hladomoru, suchu, zvýšenej búrkovej činnosti a masívnemu úhynu živočíchov a rastlín. V roku 2007 získal IPCC spolu s bývalým americkým viceprezidentom Alom Gorom Nobelovu cenu mieru. V pondelok bude Pachauri v Londýne prednášať na tému Globálne otepľovanie: dopad produkcie mäsa a jeho konzumácie na klimatické zmeny. SITA/AFP

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V obci Haniska zrazil 23-ročný vodič 19-ročného chodca
<< predchádzajúci článok
SDKÚ-DS: Pripravili alternatívny plán k vládnym opatreniam