|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. júna 2010
ÚVZ varuje pred vodou zo studne
Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) vydal pokyny pre verejnosť na ochranu zdravia po záplavách. Obyvateľom postihnutých oblastí odporúča umývať si ruky mydlom, a ...
Zdieľať
Foto: SITA/Marián Angelovič
BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) vydal pokyny pre verejnosť na ochranu zdravia po záplavách. Obyvateľom postihnutých oblastí odporúča umývať si ruky mydlom, a to vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi. Po mydle by mali siahnuť aj pred jedlom a pitím, skôr než sa dotknú svojej tváre a vždy pred použitím WC i po ňom. Podľa informácií, ktoré ÚVZ zverejnil na svojej internetovej stránke, treba byť obozretný aj pri používaní vody zo studní. Ak boli zaplavené, ľudia by vodu z nich nemali používať ani na varenie.
Špeciálne opatrenia treba dodržiavať, kým sa nevykoná sanácia studní a kým nebudú výsledky rozbory vody vyhovujúce. Obyvatelia obcí bez verejného vodovodu s vlastnou studňou by si mali dať preveriť kvalitu svojej vody chemickým a mikrobiologickým vyšetrením, a to aj vtedy, ak ich studňa nebola priamo zaplavená. Alternatívou pre obdobie čakania na výsledky rozboru by mala byť predovšetkým balená voda.
Za zdravotne chybné treba podľa ÚVZ považovať všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom. Aj keby boli tieto plodiny len čiastočne zaplavené a ďalej rástli, bez posúdenia príslušného regionálneho orgánu verejného zdravotníctva ich v žiadnom prípade netreba konzumovať. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť veterinárna správa. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.
Podobne ako poľnohospodárske plodiny, jesť netreba ani zaplavené potraviny. Výnimkou sú hermeticky balené potraviny v skle a plechu, vrátane hermeticky uzatvorených potravín v tuhých plastových obaloch. Konzumovať ich možno, ak nejavia známky havarovaného tovaru pre zmeny ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných možných porušení originality balenia. Aj povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny však treba očistiť a dezinfikovať.
Ak boli v priamom styku so záplavovou vodou, zákaz konzumovania platí pre akékoľvek otvorené balenia potravín, vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera, s netesniacim plastovým viečkom najmä vtedy, ak obsahujú majonézy a dresinky. Používať netreba ani zasiahnuté vrecúškové balenia korenín, bylín a čajov, balenia múky, obilniny, cukor, kávu vo vrecúškach i vo vreciach, tiež všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch, aj v prípade, že vyzerajú ako suché a neporušené (napríklad soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, krekry, čokoláda, bonbóny a podobne.
Ľuďom v oblastiach, kde po povodni zostali nefunkčné chladničky a mrazničky, radí ÚVZ nekonzumovať ich obsah. Ide najmä o chladené potraviny, ktoré boli vystavené teplote nad šesť stupňov celzia na viac ako šesť hodín a mrazené potraviny, ktoré boli po ich úplnom rozmrazení v teplote nad šesť stupňov viac ako štyri hodiny. Prirodzeným indikátorom sú zápach, zmeny konzistencie, farby a podobne.
Agentúra SITA čerpala z informácií na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré spracovali Katarína Halzlová a Zuzana Valovičová z Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. Návody ako postupovať pri likvidácii následkov povodní a dezinfekcii studní, domov a okolia, možno nájsť na adrese www.uvzsr.sk.
SITA
Špeciálne opatrenia treba dodržiavať, kým sa nevykoná sanácia studní a kým nebudú výsledky rozbory vody vyhovujúce. Obyvatelia obcí bez verejného vodovodu s vlastnou studňou by si mali dať preveriť kvalitu svojej vody chemickým a mikrobiologickým vyšetrením, a to aj vtedy, ak ich studňa nebola priamo zaplavená. Alternatívou pre obdobie čakania na výsledky rozboru by mala byť predovšetkým balená voda.
Za zdravotne chybné treba podľa ÚVZ považovať všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom. Aj keby boli tieto plodiny len čiastočne zaplavené a ďalej rástli, bez posúdenia príslušného regionálneho orgánu verejného zdravotníctva ich v žiadnom prípade netreba konzumovať. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť veterinárna správa. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.
Podobne ako poľnohospodárske plodiny, jesť netreba ani zaplavené potraviny. Výnimkou sú hermeticky balené potraviny v skle a plechu, vrátane hermeticky uzatvorených potravín v tuhých plastových obaloch. Konzumovať ich možno, ak nejavia známky havarovaného tovaru pre zmeny ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných možných porušení originality balenia. Aj povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny však treba očistiť a dezinfikovať.
Ak boli v priamom styku so záplavovou vodou, zákaz konzumovania platí pre akékoľvek otvorené balenia potravín, vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera, s netesniacim plastovým viečkom najmä vtedy, ak obsahujú majonézy a dresinky. Používať netreba ani zasiahnuté vrecúškové balenia korenín, bylín a čajov, balenia múky, obilniny, cukor, kávu vo vrecúškach i vo vreciach, tiež všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch, aj v prípade, že vyzerajú ako suché a neporušené (napríklad soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, krekry, čokoláda, bonbóny a podobne.
Ľuďom v oblastiach, kde po povodni zostali nefunkčné chladničky a mrazničky, radí ÚVZ nekonzumovať ich obsah. Ide najmä o chladené potraviny, ktoré boli vystavené teplote nad šesť stupňov celzia na viac ako šesť hodín a mrazené potraviny, ktoré boli po ich úplnom rozmrazení v teplote nad šesť stupňov viac ako štyri hodiny. Prirodzeným indikátorom sú zápach, zmeny konzistencie, farby a podobne.
Agentúra SITA čerpala z informácií na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré spracovali Katarína Halzlová a Zuzana Valovičová z Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. Návody ako postupovať pri likvidácii následkov povodní a dezinfekcii studní, domov a okolia, možno nájsť na adrese www.uvzsr.sk.
SITA