![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
11. septembra 2018
Úroda hrozna v tokajských vinohradoch je dobrá kvalitou i množstvom
Ilustračná snímka.
Zdieľať

"Rok 2018 je veľmi dobrý ročník, nakoľko v našom regióne boli v mesiacoch máj, jún, júl dobre rozložené zrážky, čo spôsobilo dobrú násadu hrozna a peknú vyzretosť suroviny. Trošku nám narobil problémy august, keďže nastali extrémne vysoké teploty nielen denné, ale aj nočné s veľkou spotrebou vody a mladé vinohrady do štvrtého – piateho roka už začali v druhej polovici augusta trpieť," uviedol Ostrožovič pre novinárov. Vyššie teploty podľa neho spôsobili aj rýchlejší úbytok kyselín v hrozne.
Augustové horúčavy si tiež vyžiadali časový posun v zbere úrody. "Oberačka nám začala o zhruba 14 dní skôr ako obvykle. Väčšinou začíname prvý septembrový týždeň s muškátom žltým, tento rok sme museli začať už predposledný augustový týždeň. Predpokladáme, že v druhej polovici septembra oberačka plynule prejde do odrody furmint a lipovina," povedal vinár.
Množstvo úrody hodnotí ako štandardné na úrovni minulého roku. Cukornatosť je podľa neho veľmi dobrá a pohybuje sa aktuálne u muškátu žltého od 19 do 22 stupňov.
Tvorba cibéb, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína, sa zatiaľ pre pretrvávajúce suché počasie nedá odhadnúť. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR