|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. septembra 2018
Úroda hrozna v tokajských vinohradoch je dobrá kvalitou i množstvom
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc
Malá Tŕňa 11. septembra (TASR) – Zber hrozna v slovenskej tokajskej vinohradníckej oblasti je aktuálne v plnom prúde. Vzhľadom na augustové horúčavy začala oberačka o zhruba dva týždne skôr ako obvykle. Podľa vinára Jaroslava Ostrožoviča z Veľkej Tŕne tohtoročné počasie vcelku prialo úrode a hrozno je v dobrej kvalite i množstve. "Rok 2018 je veľmi dobrý ročník, nakoľko v našom regióne boli v mesiacoch máj, jún, júl dobre rozložené zrážky, čo spôsobilo dobrú násadu hrozna a peknú vyzretosť suroviny. Trošku nám narobil problémy august, keďže nastali extrémne vysoké teploty nielen denné, ale aj nočné s veľkou spotrebou vody a mladé vinohrady do štvrtého – piateho roka už začali v druhej polovici augusta trpieť," uviedol Ostrožovič pre novinárov. Vyššie teploty podľa neho spôsobili aj rýchlejší úbytok kyselín v hrozne.
Augustové horúčavy si tiež vyžiadali časový posun v zbere úrody. "Oberačka nám začala o zhruba 14 dní skôr ako obvykle. Väčšinou začíname prvý septembrový týždeň s muškátom žltým, tento rok sme museli začať už predposledný augustový týždeň. Predpokladáme, že v druhej polovici septembra oberačka plynule prejde do odrody furmint a lipovina," povedal vinár.
Množstvo úrody hodnotí ako štandardné na úrovni minulého roku. Cukornatosť je podľa neho veľmi dobrá a pohybuje sa aktuálne u muškátu žltého od 19 do 22 stupňov.
Tvorba cibéb, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína, sa zatiaľ pre pretrvávajúce suché počasie nedá odhadnúť. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR