![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Sobota 22.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Etela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Úloha českého národného pivovaru varením piva nekončí, hovorí Aleš Dvořák z Budvaru
Český národný pivovar Budějovický Budvar je posledný národný podnik v republike. Záväzok voči vyše 10 miliónom akcionárov si plní od roku 1967, pričom po páde komunizmu odolal aj silným tlakom ...
Zdieľať

Tradícia zachováva kvalitu
Za lacným pivom môže stáť viacero faktorov
Kvalita ingrediencií a dostatok času na odležanie sa zákonite prejavuje aj na výslednom produkte a cene. Na trhu sú však aj pivá, ktoré stoja doslova niekoľko centov, čo môže vzbudzovať dojem, že si pri prémiových pivách priplácame za značku. Aký je vlastne kvalitatívny rozdiel medzi pár centovým pivom a prémiovým pivom – keď rozdiel v ich cene môže byť niekedy aj jedno euro? Podľa Aleša Dvořáka je dôvodov hneď niekoľko, v prvom rade moderná veľkovýroba, v ktorej sa väčšinou používajú technické zariadenia a výrobné postupy s úlohou čo najviac znížiť náklady. "V praxi to znamená snahu proces čo najväčšmi urýchliť, čo sa však nepáči kvasinkám, a zároveň znížiť spracovávaný objem hmoty, teda variť "husté" pivo a vo finále ho nariediť. Výsledkom je častokrát pivo bez zásadných vád, ale aj bez osobitého charakteru." Do úvahy treba podľa Dvořáka brať aj tlaky obchodných reťazcov na zľavy. Často je tiež príčinou nízkej ceny zlá finančná situácia napríklad preinvestovaného pivovaru, ktorý predáva časť svojej produkcie, ktorú by inak na trhu neuplatnil, pod inou značkou za takmer výrobné náklady.
Chuť piva tiež podlieha trendom
Na momentálnu obľúbenosť horkých pív zareagoval Budějovický Budvar novinkou Budvar 33. Podľa Aleša Dvořáka je chuť dobrého piva subjektívna, aj keď je pár činiteľov, ktoré ju môžu ovplyvniť. "Správna teplota a pohár spravia svoje. Dobrý pohár maximalizuje vizuálny aj chuťový zážitok." Poháre Budvaru inšpirované dielom Josefa Ladu. Ich hrubé sklo udržiava optimálnu teplotu piva v zaoblenom "brušku" pohára so širokým vyústením, takže si pri každom dúšku naplno užijete chuť aj vôňu zlatistého moku. "Okrem toho je veľmi dôležité, aby bolo pivo podávané správne a aby sme ho pili v dobrej atmosfére. Len tak si ho dokážeme vychutnať naplno," dodáva Aleš Dvořák.
Informačný servis
Zdroj: Webnoviny.sk - Úloha českého národného pivovaru varením piva nekončí, hovorí Aleš Dvořák z Budvaru © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
Čaputová sa stretla s dánskou premiérkou, Slovensko chce prehlbovať partnerstvo aj v oblasti životného prostredia
Čaputová sa stretla s dánskou premiérkou, Slovensko chce prehlbovať partnerstvo aj v oblasti životného prostredia