|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. augusta 2012
Údeniny patria na stôl len výnimočne
Grilovaná slanina, klobása či špekáčik neodmysliteľne patria k letu. Pokiaľ ale nechcete priberať, doprajte si ich len výnimočne. Raz za čas vás grilovačka nezabije, každodenná konzumácia takýchto ...
Zdieľať
BRATISLAVA 30. augusta (SITA) - Grilovaná slanina, klobása či špekáčik neodmysliteľne patria k letu. Pokiaľ ale nechcete priberať, doprajte si ich len výnimočne. Raz za čas vás grilovačka nezabije, každodenná konzumácia takýchto pokrmov vám ale pridá niekoľko kilogramov navyše.
Lekári z univerzity v Mníchove vyskúmali, že už dve porcie údenín týždenne v hmotnosti približne 200 gramov na porciu, môžu ročne zvýšiť objem pása už o jeden centimeter.
Základné pravidlá
Odborníci na výživu údeniny, či už v grilovanej alebo surovej podobe v jedálničku veru radi nevidia. Mäsa v nich je naozaj málo, takže ich väčšinou nemožno považovať ani za zvlášť chutné a zdraviu prospešné jedlo, aj keď kvalitné výrobky v tejto oblasti sa na trhu nájsť dajú. Grilovačku preto netreba hneď zavrhnúť, stačí iba dodržať štyri základné pravidlá.
1. Grilujete len pri výnimočných príležitostiach raz za čas.
2. Šetrite olejom.
3. Údeniny nahraďte v čo najväčšom pomere chudým mäsom.
4. Jedzte čo najmenšie porcie.
Dôležité sú aj prílohy
To, či z údenín a mäsa na grile priberiete, záleží aj od príloh, ktoré si k nim dáte. Ako príloha je ideálna surová zelenina, prípadne zeleninový šalát bez majonéz a ťažkých dresingov. Pevnú vôľu prejavte, čo sa týka pečiva, zemiakov a rôznych omáčok na mäso. Základom omáčok je často tuk a škrob a jedna porcia naliata na mäso zvýši výrazne energetickú hodnotu jedla.
Grilovačka je nepochybne spoločenská záležitosť. Nemalo by ale ísť o množstvo jedla, ale o kvalitu. Radšej ako lacné údeniny si doprajte kvalitné mäso. Kuracie stejky na grile chutia takisto dobre ako klobásky a majú o polovicu menej kalórií.
Doma na údeniny zabudnite úplne. Nie sú vhodné ani ako "rýchla" večera. Myslite na to, že ak si večer na tanier naložíte mastné a ťažko stráviteľné jedlo, tak sa môžu dostaviť problémy v forme zlého spánku a pocity ťažkého
žalúdka. Údeniny navyše zvádzajú k tomu, aby ste ich zapíjali alkoholom, najčastejšie pivom. Aj keď pivo určite má svoje pozitíva, s chudnutím sa nekamaráti, je energeticky veľmi výdatný.
Pozor si treba na údeniny dávať aj v prípade ak sa zdravo stravujete a športujete, pred kilogramami navyše vás nezachráni ani to. Stačí sa večer najesť grilovanej klobásy a pri športe vydaná energia sa vráti späť do tela.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Lekári z univerzity v Mníchove vyskúmali, že už dve porcie údenín týždenne v hmotnosti približne 200 gramov na porciu, môžu ročne zvýšiť objem pása už o jeden centimeter.
Základné pravidlá
Odborníci na výživu údeniny, či už v grilovanej alebo surovej podobe v jedálničku veru radi nevidia. Mäsa v nich je naozaj málo, takže ich väčšinou nemožno považovať ani za zvlášť chutné a zdraviu prospešné jedlo, aj keď kvalitné výrobky v tejto oblasti sa na trhu nájsť dajú. Grilovačku preto netreba hneď zavrhnúť, stačí iba dodržať štyri základné pravidlá.
1. Grilujete len pri výnimočných príležitostiach raz za čas.
2. Šetrite olejom.
3. Údeniny nahraďte v čo najväčšom pomere chudým mäsom.
4. Jedzte čo najmenšie porcie.
Dôležité sú aj prílohy
To, či z údenín a mäsa na grile priberiete, záleží aj od príloh, ktoré si k nim dáte. Ako príloha je ideálna surová zelenina, prípadne zeleninový šalát bez majonéz a ťažkých dresingov. Pevnú vôľu prejavte, čo sa týka pečiva, zemiakov a rôznych omáčok na mäso. Základom omáčok je často tuk a škrob a jedna porcia naliata na mäso zvýši výrazne energetickú hodnotu jedla.
Grilovačka je nepochybne spoločenská záležitosť. Nemalo by ale ísť o množstvo jedla, ale o kvalitu. Radšej ako lacné údeniny si doprajte kvalitné mäso. Kuracie stejky na grile chutia takisto dobre ako klobásky a majú o polovicu menej kalórií.
Doma na údeniny zabudnite úplne. Nie sú vhodné ani ako "rýchla" večera. Myslite na to, že ak si večer na tanier naložíte mastné a ťažko stráviteľné jedlo, tak sa môžu dostaviť problémy v forme zlého spánku a pocity ťažkého
žalúdka. Údeniny navyše zvádzajú k tomu, aby ste ich zapíjali alkoholom, najčastejšie pivom. Aj keď pivo určite má svoje pozitíva, s chudnutím sa nekamaráti, je energeticky veľmi výdatný.
Pozor si treba na údeniny dávať aj v prípade ak sa zdravo stravujete a športujete, pred kilogramami navyše vás nezachráni ani to. Stačí sa večer najesť grilovanej klobásy a pri športe vydaná energia sa vráti späť do tela.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku