U zmrzlinárov si všímajte naberačky a chytanie kornútkov
Teplé počasie láka ochladiť sa zmrzlinou, ktorá však môže narobiť aj zdravotné problémy. Každé leto sa vyskytujú prípady, keď konzumentov postihne črevné infekčné ochorenie salmonelóza po ...
BRATISLAVA 27. júla (WEBNOVINY) - Teplé počasie láka ochladiť sa zmrzlinou, ktorá však môže narobiť aj zdravotné problémy. Každé leto sa vyskytujú prípady, keď konzumentov postihne črevné infekčné ochorenie salmonelóza po zjedení pokazenej zmrzliny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku tohto leta ešte nezaznamenal epidémiu salmonelózy vyvolanú konzumáciou zmrzliny. Zmrzlinárov, ktorí sami vyrábajú a predávajú zmrzlinu, kontroluje ÚVZ. Hovorkyňa ÚVZ Lenka Šramková v rozhovore pre agentúru SITA povedala, že úrad nemá k dispozícii presné počty kontrol, ktoré urobili od začiatku letnej sezóny v predajniach a výrobniach zmrzliny. Medzi najčastejšie nedostatky zmrzlinárov patrí odkladanie naberačiek zmrzliny do misky s vodou, nedostatočná prevádzková hygiena, pri výrobe zmrzliny nedbajú o schladzovanie tekutej zmesi, neoverujú zdravotnú neškodnosť vlastných výrobkov, neodkladajú vzorky zmrzliny pri výrobe, čo im prikazuje zákon či zamestnancom chýba odborná spôsobilosť predpísaná legislatívou. Podľa odborníkov pohľadom je takmer nemožné rozpoznať, či je zmrzlina pokazená. U zmrzlinárov odporúčajú všímať si, či dodržiavajú hygienické zásady. Naberačky na zmrzlinu by nemali nechávať či omáčať v stojatej vode, ale mali by ich umývať pod tečúcou vodou. Predávajúci by nemal chytať kornútok a zároveň inkasovať peniaze. "Predávajúci, ktorý manipuluje s kornútkom nemá súčasne manipulovať s peniazmi, ale túto činnosť má vykonávať iný zamestnanec," povedala Šramková. Pred znečistením by mali byť chránené papierové či plastové nádobky, do ktorých predávajú zmrzlinu. Potravinový kódex stanovuje, čo musí zmrzlina spĺňať. Farba zmrzlín musí zodpovedať použitým surovinám, prísadám a prípustnému prifarbeniu. "Konzistencia zmrzlín má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem prísad použitých na ochutenie, ako sú ovocie či orechy," uviedla Šramková. Vôňa a chuť zmrzlín musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách. Podľa Šramkovej nebalená zmrzlina, ktorú vyrábajú zmrzlinári, sa môže predávať najdlhšie 24 hodín po jej vymrazení. SITA