01. decembra 2013
Salaš Krajinka, ktorý sa nachádza pri Ružomberku smerom na Kraľovany bol založený v roku 1983. Priamo na salaši spolu s ovečkami je tradičná produkcia syrových výrobkov. V areáli sú atrakcie pre deti, bačova koliba, rôzne hračky a množstvo domácich zvierat. Foto: TASR/Pavol ĎurčoBratislava 1. decembra (TASR) - Turistika za dobrým jedlom či miestnymi špecialitami je na Slovensku ešte iba v začiatkoch. Aj keď už i v našej krajine možno nájsť lokality a rôzne podujatia spojené s gastronómiou. Podľa generálneho sekretára Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR Mareka Harbuľáka sa v posledných rokoch rozbehli viaceré gurmánske festivaly, rôzne majstrovská vo varení jedál i otváranie vínnych pivníc a vianočné trhy.
"Turistika za gastronomickými zážitkami nie je ale zatiaľ v povedomí ľudí ako samostatná forma cestovného ruchu," zhodnotil Harbuľák. Problém podľa neho býva napríklad v nedostatku informácií o takýchto podujatiach.
Trendom sú pritom v súčasnosti kvalitné a čerstvé suroviny, najlepšie priamo z produkcie miestnych dodávateľov. Vyhľadávajú ich podľa Harbuľáka najmä domáci návštevníci, ale na rôzne podujatia zavítajú aj hostia zo zahraničia.
"Tí to spájajú aj s využitím a návštevou ďalších atrakcií," opísal Harbuľák.
Stále však podľa neho na Slovensku platí to, že mnohí ľudia dávajú najväčší dôraz pri jedle na ceny. Pripomína ale, že dobré jedlo z kvalitných a čerstvých surovín niečo stojí.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR