|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. júla 2016
Tu sú dôvody, prečo by sme mali ďatle zaradiť do jedálnička!
Určite každý z nás pozná ďatle. Ale viete aj o tom, aké výhody prináša nášmu organizmu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by sme ich mali pravidelne konzumovať.
Zdieľať
Ďatle sú považované za jedno z najzdravších druhov ovocia na svete a niet divu, pretože oplývajú rad živín a majú veľa zdravotných výhod. Môžu nám pomôcť s rôznymi ochoreniami a stavmi, takže je odporúčané, aby sme ich zahrnuli do svojho každodenného jedálnička čo najskôr.
Tu sú dôvody, prečo by sme mali začať pravidelne konzumovať ďatle:
Výborným zdrojom železa
Ďatle sú bohaté na železo, takže sú odporúčané pre pacientov, ktorí trpia anémiou. Len 100 gr. obsahuje asi 0,90 mg železa, čo je asi 11% odporúčanej dennej dávky. Železo je pre stanovenie kapacity prenosu kyslíka v krvi veľmi dôležité a ľudia, ktorí majú nízke hladiny tejto živiny, môžu trpieť celým radom komplikácií. Je to obzvlášť dôležité pre tehotné ženy a deti v puberte. Ak máte nedostatok železa, pravidelne konzumujte ďatle.
Vynikajúce proti hnačke
Sú bohaté na draslík, ktorý je veľmi prospešný, ak máte problém s hnačkou. Navyše pomáhajú črevnej flóre rýchlo sa zotaviť. Pri pravidelnej konzumácii ďatlí, je oveľa jednoduchšie pre črevá vytvoriť dobré baktérie.
Prírodný liek na zápchu
Okrem zastavenia hnačky, môžu pomôcť aj pri zápche preto, že pomáhajú potraviny stráviť rýchlejšie a jednoduchšie. Namočte niekoľko ďatlí do šálky vody cez noc a vypite tekutinu v dopoludňajších hodinách spolu s ďatlami.
Regulujú telesnú hmotnosť
Ďatle nám dávajú pocit sýtosti a udržia nás plnších dlhšie, čo je dobré, ak sa snažíte zhodiť pár kíl. Jedzte ich na raňajky, na lačný žalúdok a budú regulovať činnosť čriev. Ale nepreháňajte to, pretože by sa mohli dostaviť opačné výsledky. Tie oplývajú cukry, rovnako tak nadmerná konzumácia môže byť kontraproduktívna.
Znížujú hladinu cholesterolu
Ďalšia z ich mnohých výhod je, že znižujú vysokú hladinu cholesterolu v tele a zabraňujú tvorbe arteriálneho plaku a tukových zásob. Konzumácia niekoľkých ďatlí denne udrží vaše tepny zdravé a cholesterol pod kontrolou.
Posilňujú srdce
Posilňujú vaše srdce a udržiavajú ho v top stave. Toto je potrebné urobiť, ak chcete zachovať zdravie svojho srdca: Namočte hrsť ďatlí v šálke vody a nechajte ich namočené cez noc. V dopoludňajších hodinách vyberte ďatle a odstráňte semienka. Umiestnite semená do mixéra a zmes zmixujte spolu s vodou. Pite niekoľkokrát denne.
Znižujú vysoký krvný tlak
Ak trpíte vysokým krvným tlakom, ďatle sú tou správnou voľbou pre vás. Majú nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka a horčíka. Len jedna porcia 5-6 ďatlí obsahuje asi 80 miligramov horčíka a podľa výskumu 370 mg horčíka denne môže znížiť krvný tlak.
Ochrana pred mŕtvicou
Štúdie vykonané na vzťahu medzi spotrebou ďatlí a rizikom mŕtvice boli tiež pozitívne. Viac ako pol tucta výskumných štúdií ukazuje, že za prítomnosti 100 mg horčíka v každodenných potravinách pomáha pri znižovaní rizika mŕtvice o 10 percent. Výsledky týchto štúdií boli hlásené American Journal of Clinical Nutrition. Tieto testy opakovane dokazujú, že spotreba ďatlí môže pomôcť predísť mŕtvici.
Súvisiace články:
Obmedzte jeden z najbežnejších zvykov a získate roky života navyše, tvrdia vedci (26. 7. 2020)
Vitamín D je aj kľúčom k prevencii rakoviny hrubého čreva. Jeho účinky sú pozoruhodné (14. 6. 2020)
Ako správne vybrať prisatého kliešťa a kedy treba nasadiť antibiotiká? Radí doktorka (8. 6. 2020)
Včelie probiotikum, ktoré väčšina Slovákov nepozná. Trúdie mlieko je životabudičom potencie (25. 5. 2020)
Pričasté pitie kávy zvyšuje riziko vzniku troch ochorení. Devastuje kĺby a vedie k nárastu hmotnosti. (19. 5. 2020)
Profesorka Miroslava Kačániová: Najunikátnejší je pohánkový med, najlepší antioxidant je peľ (18. 5. 2020)
Druhy zeleniny, ktoré majú blahodarný vplyv na zdravie žien. Obsahujú mimoriadne cenné látky (18. 4. 2020)
Ako si vypočítať pokles tržieb, ak chce živnostník alebo firma pre koronavírus požiadať o príspevok (31. 3. 2020)
Botanik odporúča: Päť najsilnejších slovenských bylín, ktoré zaberajú aj pri kašli (28. 3. 2020)
Koronavírus príznaky: Experti našli ďalší príznak koronavírusu: Spoznáte ho jednoducho (24. 3. 2020)