|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. apríla 2012
Trophée Hubert 2012 – Súboj najlepších somelierov Slovenska
Somelierska elita zo Slovenska sa stretla v pondelok 23. apríla 2012 v hoteli Radisson Blu Carlton v Bratislave na 4. ročníku seniorskej súťaže somelierov Trophée Hubert 2012. Organizátorom podujatia je ...
Zdieľať
BRATISLAVA 26. apríla (WBN/PR) - Somelierska elita zo Slovenska sa stretla v pondelok 23. apríla 2012 v hoteli Radisson Blu Carlton v Bratislave na 4. ročníku seniorskej súťaže somelierov Trophée Hubert 2012. Organizátorom podujatia je spoločnosť Hubert J.E., záštitu nad podujatím prevzala Asociácia somelierov Slovenskej republiky. Do súťaže sa zapojilo 24 somelierov zo Slovenska. Medzi silnou konkurenciou napokon vyhral Rastislav Šuták, ktorý bude našu krajinu reprezentovať na Majstrovstvách Európy somelierov.
Ing. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E. pre obchod a marketing, Zdôvodnil podporu už štvrtého ročníka súťaže slovami: „To, že prebieha už štvrtý ročník súťaže Tropheé Hubert, len dokazuje, že o somelierstvo a jeho rozvoj je u nás veľký záujem. Naša spoločnosť, ako líder na slovenskom trhu, sa neustále snaží rozvíjať osvetu v radoch svojich zákazníkov a podporou somelierstva vytvárať tiež predpoklady na to, aby boli v slovenskej gastronómii ponúkané kvalitné slovenské vína a sekty.“
Cieľom podujatia je zdôrazniť význam náročnej profesie someliera v súčasnej gastronómii a porovnať úroveň somelierskeho vzdelania a praktických zručností súťažiacich. Svoje schopnosti si v jednotlivých disciplínach preverili nielen skúsení somelieri pôsobiaci v gastronómii a somelierstve už niekoľko rokov, ale aj mladí študenti hotelových škôl, ktorí sa na profesiu someliera iba pripravujú. Možnosť postupu na Majstrovstvá Európy somelierov vytvorila výbornú súťaživú atmosféru a zdravé napätie medzi súťažiacimi.
„Na Hubert Trophée 2012 sa stretli tí najlepší z najlepších s odbornými vedomosťami na úrovni, ktorá sa približuje štandardom vo svete. Kvalita zručností účastníkov súťaže bola veľmi vyrovnaná a lepšia ako pred 2 rokmi,“ zhodnotil 4. ročník Trophée Hubert 2012 prezident Asociácie somelierov SR Roman Pavúk.
Hlavná časť súťaže sa skladala z písomnej a praktickej časti. Prvou časťou bol písomný test, v ktorom somelieri preukázali svoje odborné vedomosti, nasledoval písomný opis senzorických vlastností vzoriek vína a jedla a praktická časť – ukážka servisu vína. V jednotlivých disciplínach si preverilo svoje vedomosti a praktické zručnosti 24 účastníkov súťaže (21 mužov a 3 ženy). Do finále postúpili traja účastníci súťaže s najvyšším počtom bodov. Aby bola súťaž nielen náročná, ale aj zaujímavá a s kúskom vtipu, súťažiaci vo finále obsluhovali v modelovej reštaurácii známe tváre, operných spevákov Filipa Tůmu a Martina Malachovského.
Vo finálnej fáze bojovali somelieri proti sebe v 5 disciplínach. Prvou disciplínou bol servis sektu, druhou bola anonymná degustácia dvoch vzoriek vína. V ďalších dvoch disciplínach sa hodnotilo odporučenie vhodného vína k vybranému jedlu a kvalita servisu cigár. Novinkou bol vo finále someliersky kvíz. Časť finále prebiehala v anglickom alebo francúzskom jazyku, aby finalisti dokázali, že budú schopní obhájiť si svoje vedomosti aj na medzinárodnej úrovni, na Majstrovstvách Európy somelierov.
Každá disciplína bola hodnotená samostatne bodmi. Prvé miesto si po sčítaní bodov zo všetkých disciplín zaslúžene odniesol Rastislav Šuták z Hotela Kempinski River Park Bratislava. Vďaka úspechu na kvalifikačnej súťaži Trophée Hubert 2012 sa víťaz kvalifikuje na Majstrovstvá Európy somelierov. Na svoje víťazstvo je právom hrdý: „Víťazstvo na Trophée Hubert pre mňa znamená nielen cennú trofej, ale aj ocenenie mojej práce. Chcel by som sa poďakovať najmä spoločnosti Hubert, ktorá podporuje somelierov a organizuje súťaž tohto druhu na Slovensku. Som veľmi rád, že budem môcť reprezentovať Slovensko na majstrovstvách Európy v roku 2013.“
Hodnotiaca komisia Trophée Hubert 2012:
Predseda poroty:
Roman Pavúk – prezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Členovia poroty:
Annemarie Foidl – prezidentka Asociácie somelierov Rakúska
Ing. Ingrid Vajcziková – hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Sereď
Ing. Zdenka Šuranská - šéfredaktorka časopisu Vinič a víno
Beáta Vlnková – generálny manažér Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Štefan Valovič – F&B manažér Hotel Senec
Štefan Doktor – somelier, docent Nemeckej Sommelierskej školy v Koblenzi
Technický riaditeľ súťaže:
Peter Kescskés – viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Moderátor podujatia:
Libor Nazarčuk – známy český somelier, mnohonásobný víťaz somelierskych súťaží v ČR a SR, držiteľ certifikátu degustátora podľa noriem DIN, ÖNORM a ISO platný v EU, držiteľ českého rekordu v sekaní sektov - sabráži.
Spoločnosť Hubert J.E. patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov kvalitných sektov, sýtených a tichých vín pre rôzne príležitosti. Spoločnosť ponúka široké portfólio produktov vysokej kvality a skvelej chuti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám doby a trhu. Hubert J.E. vyrába tradične známe a obľúbené značky ako Hubert Club, Hubert de Luxe, Hubert Grand, Hubert L´Original, Johann E. Hubert a City Sec a víno Svätopluk. Pod značkou dcérskej spoločnosti Vitis Pezinok zabezpečuje distribúciu produktov Karpatské Brandy Špeciál, Karpatské Brandy, Chateau Pezinok, Kláštorné a ďalšie. Spoločnosť okrem toho distribučne zastrešuje značky alkoholických nápojov Cinzano, Bohemia Sekt, Víno Mikulov, Habánske sklepy, Wodka Gorbatschow, Campari, Henkell Trocken, Söhnlein Brillant a Deinhard. Celkový odbyt spoločnosti za rok 2011 bol vyše 16,3 miliónov jednotkových fliaš, čo predstavuje nárast o viac ako 2 % oproti roku 2010.
Ing. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E. pre obchod a marketing, Zdôvodnil podporu už štvrtého ročníka súťaže slovami: „To, že prebieha už štvrtý ročník súťaže Tropheé Hubert, len dokazuje, že o somelierstvo a jeho rozvoj je u nás veľký záujem. Naša spoločnosť, ako líder na slovenskom trhu, sa neustále snaží rozvíjať osvetu v radoch svojich zákazníkov a podporou somelierstva vytvárať tiež predpoklady na to, aby boli v slovenskej gastronómii ponúkané kvalitné slovenské vína a sekty.“
Cieľom podujatia je zdôrazniť význam náročnej profesie someliera v súčasnej gastronómii a porovnať úroveň somelierskeho vzdelania a praktických zručností súťažiacich. Svoje schopnosti si v jednotlivých disciplínach preverili nielen skúsení somelieri pôsobiaci v gastronómii a somelierstve už niekoľko rokov, ale aj mladí študenti hotelových škôl, ktorí sa na profesiu someliera iba pripravujú. Možnosť postupu na Majstrovstvá Európy somelierov vytvorila výbornú súťaživú atmosféru a zdravé napätie medzi súťažiacimi.
„Na Hubert Trophée 2012 sa stretli tí najlepší z najlepších s odbornými vedomosťami na úrovni, ktorá sa približuje štandardom vo svete. Kvalita zručností účastníkov súťaže bola veľmi vyrovnaná a lepšia ako pred 2 rokmi,“ zhodnotil 4. ročník Trophée Hubert 2012 prezident Asociácie somelierov SR Roman Pavúk.
Hlavná časť súťaže sa skladala z písomnej a praktickej časti. Prvou časťou bol písomný test, v ktorom somelieri preukázali svoje odborné vedomosti, nasledoval písomný opis senzorických vlastností vzoriek vína a jedla a praktická časť – ukážka servisu vína. V jednotlivých disciplínach si preverilo svoje vedomosti a praktické zručnosti 24 účastníkov súťaže (21 mužov a 3 ženy). Do finále postúpili traja účastníci súťaže s najvyšším počtom bodov. Aby bola súťaž nielen náročná, ale aj zaujímavá a s kúskom vtipu, súťažiaci vo finále obsluhovali v modelovej reštaurácii známe tváre, operných spevákov Filipa Tůmu a Martina Malachovského.
Vo finálnej fáze bojovali somelieri proti sebe v 5 disciplínach. Prvou disciplínou bol servis sektu, druhou bola anonymná degustácia dvoch vzoriek vína. V ďalších dvoch disciplínach sa hodnotilo odporučenie vhodného vína k vybranému jedlu a kvalita servisu cigár. Novinkou bol vo finále someliersky kvíz. Časť finále prebiehala v anglickom alebo francúzskom jazyku, aby finalisti dokázali, že budú schopní obhájiť si svoje vedomosti aj na medzinárodnej úrovni, na Majstrovstvách Európy somelierov.
Každá disciplína bola hodnotená samostatne bodmi. Prvé miesto si po sčítaní bodov zo všetkých disciplín zaslúžene odniesol Rastislav Šuták z Hotela Kempinski River Park Bratislava. Vďaka úspechu na kvalifikačnej súťaži Trophée Hubert 2012 sa víťaz kvalifikuje na Majstrovstvá Európy somelierov. Na svoje víťazstvo je právom hrdý: „Víťazstvo na Trophée Hubert pre mňa znamená nielen cennú trofej, ale aj ocenenie mojej práce. Chcel by som sa poďakovať najmä spoločnosti Hubert, ktorá podporuje somelierov a organizuje súťaž tohto druhu na Slovensku. Som veľmi rád, že budem môcť reprezentovať Slovensko na majstrovstvách Európy v roku 2013.“
Hodnotiaca komisia Trophée Hubert 2012:
Predseda poroty:
Roman Pavúk – prezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Členovia poroty:
Annemarie Foidl – prezidentka Asociácie somelierov Rakúska
Ing. Ingrid Vajcziková – hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Sereď
Ing. Zdenka Šuranská - šéfredaktorka časopisu Vinič a víno
Beáta Vlnková – generálny manažér Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Štefan Valovič – F&B manažér Hotel Senec
Štefan Doktor – somelier, docent Nemeckej Sommelierskej školy v Koblenzi
Technický riaditeľ súťaže:
Peter Kescskés – viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Moderátor podujatia:
Libor Nazarčuk – známy český somelier, mnohonásobný víťaz somelierskych súťaží v ČR a SR, držiteľ certifikátu degustátora podľa noriem DIN, ÖNORM a ISO platný v EU, držiteľ českého rekordu v sekaní sektov - sabráži.
Spoločnosť Hubert J.E. patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov kvalitných sektov, sýtených a tichých vín pre rôzne príležitosti. Spoločnosť ponúka široké portfólio produktov vysokej kvality a skvelej chuti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám doby a trhu. Hubert J.E. vyrába tradične známe a obľúbené značky ako Hubert Club, Hubert de Luxe, Hubert Grand, Hubert L´Original, Johann E. Hubert a City Sec a víno Svätopluk. Pod značkou dcérskej spoločnosti Vitis Pezinok zabezpečuje distribúciu produktov Karpatské Brandy Špeciál, Karpatské Brandy, Chateau Pezinok, Kláštorné a ďalšie. Spoločnosť okrem toho distribučne zastrešuje značky alkoholických nápojov Cinzano, Bohemia Sekt, Víno Mikulov, Habánske sklepy, Wodka Gorbatschow, Campari, Henkell Trocken, Söhnlein Brillant a Deinhard. Celkový odbyt spoločnosti za rok 2011 bol vyše 16,3 miliónov jednotkových fliaš, čo predstavuje nárast o viac ako 2 % oproti roku 2010.