![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Piatok 14.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Matilda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
26. marca 2016
Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy
Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín ...
Zdieľať

„Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková. „Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala. V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR