|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. apríla 2016
Tradičná chuť jari priniesla prvý ovčí syr i zabudnutú jahňacinu
Až 65 predajcov tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníkov z Banskobystrického kraja, ponúka dnes svoj ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Banská Bystrica 23. apríla (TASR) - Až 65 predajcov tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníkov z Banskobystrického kraja, ponúka dnes svoj sortiment v areáli SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici na podujatí Tradičná chuť jari (pred tým Otváranie Bánoša)."Počet tradičných potravinárskych výrobcov sa nám z roka na rok zvyšuje. Dnes už máme v podstate kapacity areálu školy naplnené," povedal TASR predseda OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák.
Cieľom hojne navštevovaného podujatia je prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. "Sú tu aj výrobky, ktoré v uplynulých rokoch akoby vymizli z našich stolov. Príkladom je jahňacina. Na jej opätovnú popularizáciu sme vydali aj malú knižku receptov," uviedol ďalej.
K partnerom organizátorov z OZ Vidiecke partnerstvo BBK, SOŠ Pod Bánošom a OZ Tradičná chuť regiónov pribudlo tento rok aj Mesto Banská Bystrica. Túto akciu už zaradilo medzi 30 TOP podujatí v meste a podporí organizátorov marketingovo i finančne.
Tisícky návštevníkov majú dnes možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Ide hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie, zeleninu, vína a pivá.
Pripravené sú aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti. Tento rok sa organizátori zamerali okrem už zabehnutých ukážok štepenia ovocných stromčekov, včelárenia, detskej školy varenia, úpravy srsti domácich miláčikov aj na ukážky pečenia domáceho chleba a spracovania nepasterizovaného mlieka na kyslé mlieko a tvaroh.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR