![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Teplý obed je dôležitou súčasťou dňa. Nevynechajte ho
Teplý obed je dôležitou súčasťou dňa. Nevynechajte ho
Zdieľať

Patríte medzi 14% ľudí, ktorí nepociťujú vynechaný obed?
Je však veľa dôvodov pre ktoré sa na obed nestihne ísť. Prieskum sa zamestnancov pýtal aj na to aké následky na sebe pozorujú v prípade, keď neobedujú. Únava je najčastejším príznakom, pociťuje ju až 40% ľudí, zlú náladu alebo popudlivosť si na sebe všíma 34% opýtaných, zatiaľ čo problémami sústrediť sa alebo bolesťou hlavy trpí zhodne 29% respondentov. Žiadne negatívne následky bez jedla počas pracovnej doby nepociťuje len 14% opýtaných.
Jednosmerne k obezite
Vynechávaním obedov vám hrozia aj dlhodobé následky. Nepravidelná strava totiž vedie k zvýšenej chuti na kalorické jedlá a to najmä večer, kedy si telo ukladá do tukov najviac. Zvyšuje sa vám tak riziko obezity. Podľa údajov Eurostatu u nás trpí nadváhou alebo obezitou viac než polovica dospelých. Z oboch pohlaví sú na tom horšie muži, z ktorých má len 31% normálnu váhu. Toto číslo neustále narastá a podľa Európskej komisie súvisí so stravou a pohybom až 6 zo 7 hlavných rizikových faktorov vedúcich k predčasnej smrti. Na Slovensku to platí obzvlášť. Už od našej samostatnosti sú srdcovocievne choroby, ktoré sa spájajú zo zlým životným štýlom, na prvom mieste v rebríčkoch príčin smrti. Najaktuálnejšia štatistika z roku 2011 tvrdí, že infarkt, mŕtvica a iné srdcovocievne choroby boli príčinou smrti až u 59,8% zomrelých žien a skoro 46% mužov.
Ako jedia Slováci?
Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva jeme viac ako sú odporúčané denné výživové dávky. Najhoršie sú na tom starší muži, nad 35 rokov, ktorí jedia skoro o polovicu viac ako by mali. O čosi lepšie sú na tom mladší muži, u ktorí prekračujú odporúčané dávky jedla v priemere o 19%. Ženy na tom nie sú o veľa lepšie. Jedia totiž o viac než tretinu bielkovín viac ako sú odporúčané denné dávky. Za posledné roky stúpal objem bielkovín najmä u mladých žien, od roku 2004 do 2012 to bolo až o 14%. U žien starších ako 35 rokov sa konzumácia bielkovín drží stabilne na úrovni prekračujúcej odporúčané množstvá až o 40%.
Na dôsledky nezdravého stravovania upozornili aj výživoví experti a lekári, ktorí sa 14. októbra 2014 pri príležitosti Dňa zdravej výživy stretli v Bratislave na odbornom workshope, organizovanom Úradom verejného zdravotníctva SR. Správa zo stretnutia je zverejnená na http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=62.
Myslite na seba aj počas pracovnej doby a doprajte si zdravý, teplý obed. Máte naňho nárok a môže vám pomôcť udržať si dobrú zdravotnú kondíciu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR