|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Teplý obed je dôležitou súčasťou dňa, nevynechajte ho
Stáva sa vám, že ste v práci neproduktívni, či podráždení? Aby ste sa takýmto problémom vyhli, doprajte si teplý a vyvážený obed. Vášmu zamestnávateľovi zo zákona vyplýva ...
Zdieľať
BRATISLAVA 15. decembra (WBN/PR) - Stáva sa vám, že ste v práci neproduktívni, či podráždení? Aby ste sa takýmto problémom vyhli, doprajte si teplý a vyvážený obed.
Vášmu zamestnávateľovi zo zákona vyplýva povinnosť zabezpečiť vám počas pracovnej doby teplý a zdravý obed. Toto opatrenie bolo uzákonené na ochranu zdravia zamestnancov. Podpora pravidelného stravovania sa je dôležitou súčasťou stratégie na boj proti obezite. Zamestnávatelia najčastejšie zabezpečujú obedy prostredníctvo stravných lístkov, má ich až 51% zamestnaných. Druhý najobľúbenejší spôsob je stravovanie v kantíne, v ktorých obeduje 31% pracujúcich. Vyplýva to z prieskumu GfK zameraného na obedové návyky zamestnancov.
Patríte medzi 14% ľudí, ktorí nepociťujú vynechaný obed?
Je však veľa dôvodov pre ktoré sa na obed nestihne ísť. Prieskum sa zamestnancov pýtal aj na to aké následky na sebe pozorujú v prípade, keď neobedujú. Únava je najčastejším príznakom, pociťuje ju až 40% ľudí, zlú náladu alebo popudlivosť si na sebe všíma 34% opýtaných, zatiaľ čo problémami sústrediť sa alebo bolesťou hlavy trpí zhodne 29% respondentov. Žiadne negatívne následky bez jedla počas pracovnej doby nepociťuje len 14% opýtaných.
Jednosmerne k obezite
Vynechávaním obedov vám hrozia aj dlhodobé následky. Nepravidelná strava totiž vedie k zvýšenej chuti na kalorické jedlá a to najmä večer, kedy si telo ukladá do tukov najviac. Zvyšuje sa vám tak riziko obezity. Podľa údajov Eurostatu u nás trpí nadváhou alebo obezitou viac než polovica dospelých. Z oboch pohlaví sú na tom horšie muži, z ktorých má len 31% normálnu váhu. Toto číslo neustále narastá a podľa Európskej komisie súvisí so stravou a pohybom až 6 zo 7 hlavných rizikových faktorov vedúcich k predčasnej smrti. Na Slovensku to platí obzvlášť. Už od našej samostatnosti sú srdcovocievne choroby, ktoré sa spájajú zo zlým životným štýlom, na prvom mieste v rebríčkoch príčin smrti. Najaktuálnejšia štatistika z roku 2011 tvrdí, že infarkt, mŕtvica a iné srdcovocievne choroby boli príčinou smrti až u 59,8% zomrelých žien a skoro 46% mužov.
Ako jedia Slováci?
Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva jeme viac ako sú odporúčané denné výživové dávky. Najhoršie sú na tom starší muži, nad 35 rokov, ktorí jedia skoro o polovicu viac ako by mali. O čosi lepšie sú na tom mladší muži, u ktorí prekračujú odporúčané dávky jedla v priemere o 19%. Ženy na tom nie sú o veľa lepšie. Jedia totiž o viac než tretinu bielkovín viac ako sú odporúčané denné dávky. Za posledné roky stúpal objem bielkovín najmä u mladých žien, od roku 2004 do 2012 to bolo až o 14%. U žien starších ako 35 rokov sa konzumácia bielkovín drží stabilne na úrovni prekračujúcej odporúčané množstvá až o 40%.
Na dôsledky nezdravého stravovania upozornili aj výživoví experti a lekári, ktorí sa 14. októbra 2014 pri príležitosti Dňa zdravej výživy stretli v Bratislave na odbornom workshope, organizovanom Úradom verejného zdravotníctva SR. Správa zo stretnutia je zverejnená na http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=62.
Myslite na seba aj počas pracovnej doby a doprajte si zdravý, teplý obed. Máte naňho nárok a môže vám pomôcť udržať si dobrú zdravotnú kondíciu.
Vášmu zamestnávateľovi zo zákona vyplýva povinnosť zabezpečiť vám počas pracovnej doby teplý a zdravý obed. Toto opatrenie bolo uzákonené na ochranu zdravia zamestnancov. Podpora pravidelného stravovania sa je dôležitou súčasťou stratégie na boj proti obezite. Zamestnávatelia najčastejšie zabezpečujú obedy prostredníctvo stravných lístkov, má ich až 51% zamestnaných. Druhý najobľúbenejší spôsob je stravovanie v kantíne, v ktorých obeduje 31% pracujúcich. Vyplýva to z prieskumu GfK zameraného na obedové návyky zamestnancov.
Patríte medzi 14% ľudí, ktorí nepociťujú vynechaný obed?
Je však veľa dôvodov pre ktoré sa na obed nestihne ísť. Prieskum sa zamestnancov pýtal aj na to aké následky na sebe pozorujú v prípade, keď neobedujú. Únava je najčastejším príznakom, pociťuje ju až 40% ľudí, zlú náladu alebo popudlivosť si na sebe všíma 34% opýtaných, zatiaľ čo problémami sústrediť sa alebo bolesťou hlavy trpí zhodne 29% respondentov. Žiadne negatívne následky bez jedla počas pracovnej doby nepociťuje len 14% opýtaných.
Jednosmerne k obezite
Vynechávaním obedov vám hrozia aj dlhodobé následky. Nepravidelná strava totiž vedie k zvýšenej chuti na kalorické jedlá a to najmä večer, kedy si telo ukladá do tukov najviac. Zvyšuje sa vám tak riziko obezity. Podľa údajov Eurostatu u nás trpí nadváhou alebo obezitou viac než polovica dospelých. Z oboch pohlaví sú na tom horšie muži, z ktorých má len 31% normálnu váhu. Toto číslo neustále narastá a podľa Európskej komisie súvisí so stravou a pohybom až 6 zo 7 hlavných rizikových faktorov vedúcich k predčasnej smrti. Na Slovensku to platí obzvlášť. Už od našej samostatnosti sú srdcovocievne choroby, ktoré sa spájajú zo zlým životným štýlom, na prvom mieste v rebríčkoch príčin smrti. Najaktuálnejšia štatistika z roku 2011 tvrdí, že infarkt, mŕtvica a iné srdcovocievne choroby boli príčinou smrti až u 59,8% zomrelých žien a skoro 46% mužov.
Ako jedia Slováci?
Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva jeme viac ako sú odporúčané denné výživové dávky. Najhoršie sú na tom starší muži, nad 35 rokov, ktorí jedia skoro o polovicu viac ako by mali. O čosi lepšie sú na tom mladší muži, u ktorí prekračujú odporúčané dávky jedla v priemere o 19%. Ženy na tom nie sú o veľa lepšie. Jedia totiž o viac než tretinu bielkovín viac ako sú odporúčané denné dávky. Za posledné roky stúpal objem bielkovín najmä u mladých žien, od roku 2004 do 2012 to bolo až o 14%. U žien starších ako 35 rokov sa konzumácia bielkovín drží stabilne na úrovni prekračujúcej odporúčané množstvá až o 40%.
Na dôsledky nezdravého stravovania upozornili aj výživoví experti a lekári, ktorí sa 14. októbra 2014 pri príležitosti Dňa zdravej výživy stretli v Bratislave na odbornom workshope, organizovanom Úradom verejného zdravotníctva SR. Správa zo stretnutia je zverejnená na http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=62.
Myslite na seba aj počas pracovnej doby a doprajte si zdravý, teplý obed. Máte naňho nárok a môže vám pomôcť udržať si dobrú zdravotnú kondíciu.