![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
22. marca 2015
Tekovský salámový syr sa vyrába už viac ako šesť desaťročí
Lisovacia vaňa pre salámový syr, ilustračné foto.
Zdieľať

„Pravý Tekovský salámový syr musí mať vláčnu a pružnú štruktúru bez výskytu alebo s možným výskytom menších ôk na reze. V priebehu pomerne krátkeho času zrenia syr získa mierne nakyslú, výraznú a lahodnú chuť, v prípade údeného syra typickú dymovú vôňu a chuť. Na výrobu sa používa kravské mlieko, ktoré je pravidelne kontrolované a monitorované na jednotlivé kvalitatívne ukazovatele,“ hovorí výrobná riaditeľka spoločnosti Levické mliekarne, a. s., Jana Račková.
Ako pripomína, výroba Tekovského salámového syra sa začína pasterizáciou mlieka. Nasleduje syrenie a príprava syrových zŕn. Takzvaná syrenina sa potom vypúšťa do pripravených foriem, v ktorých sa syr lisuje. Potom prichádza na rad ručná práca, keď sa vylisované valce syrov krájajú a oddeľujú jeden od druhého. Následne sa syry ošetria a solia, prípadne údia. Na údenie sa používa výlučne studený dym získaný z drevených pilín, čím syr získava charakteristickú zlatožltú farbu. Nakoniec niekoľko týždňov zreje.
Tekovský salámový syr získal v júli v roku 2011 chránené zemepisné označenie. Podľa Račkovej bola hlavným dôvodom pre takýto krok snaha o odlíšenie syra od ostatných na trhu. „Ide o špecifický a vysoko kvalitný produkt, ktorý sa vyrába so zachovaním pôvodných a tradičných receptúr, výlučne z kravského mlieka bez pridania iných tukov,“ vysvetľuje. Chránené zemepisné označenie získal Tekovský salámový syr na základe rozhodnutia Európskej komisie.
Dodržiavanie všetkých špecifikácií a kvality sa kontroluje pravidelne, denne v rámci vlastnej kontroly u výrobcu a minimálne raz ročne vykonáva kontrolu externý certifikačný orgán autorizovaný Ministerstvom pôdohospodárstva SR. „Aj napriek tomu, že povedomie spotrebiteľov o chránenom zemepisnom označení je stále slabé, o Tekovský salámový syr je na trhu záujem. Ide o výrobok, ktorý má dlhodobú tradíciu, dobré meno a zachováva si stále vysokú kvalitu. A preto ho spotrebitelia vyhľadávajú, a to nielen na Slovensku, ale aj v susedných Čechách a v Maďarsku,“ dodala Račková.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR