|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ilustračná snímka. Foto: Tesco / H+H Kvasiareň
Bratislava 6. decembra (TASR) – Obdobie vianočných sviatkov v ľuďoch vyvoláva množstvo spomienok predovšetkým na detstvo a svojich blízkych. Správanie okolia, vianočná výzdoba, ale aj vône kuchyne nostalgicky pripomínajú príjemné chvíle strávené s rodinou.Jedlo ako základná životná potreba prešlo spolu s ľudstvom zložitým historickým vývojom. Z obživy sa postupne stáva zdroj zisku, tvorivosti, zdravého životného štýlu i umeleckej inšpirácie. Každý človek má svoje obľúbené jedlá, ktorým nedokáže odolať. Sú medzi nimi aj tie, ktoré ho spájajú s jeho rodným regiónom.
Priezviská ako Piroh, Kapusta či Varecha sú jasným dôkazom toho, že ľudia ich dostali podľa jedál. Aj tradičné prezývky obyvateľov obcí, ako napríklad Bryndziari, Haluškári, Pirohári boli často odvodzované od obľúbených a bežných pokrmov v konkrétnych regiónoch.
Tlačová agentúra Slovenskej republiky v decembri uverejní vo svojom spravodajskom servise sériu reportáží o tradičných jedlách v slovenských regiónoch. Textové správy o história pokrmov, zaujímavostiach, receptoch a zvykoch budú doplnené fotoreportážami a videozáznamami. Zverejňované budú v domácom servise každý deň vždy o 9. hodine.
Zoznam reportáží v mesiaci december 2019.
9. decembra – O tradičných jedlách s etnologičkou Katarínou Nádaskou
10. december – Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša
11. december - Aktivisti sa snažia získať ochrannú známku na liptovské droby
12. december – V Solčanoch na sviatky nechýba na stole solčiansky skladaník
13. december - Baníkov zo Španej Doliny vždy zasýtil štiarc
15. december – Sebedražská babka vo fazuli sa varí najmä v okolí Prievidze
16. december – V ubľanskej doline na Vianoce jedia fazuľový prívarok s pirohmi
17. december – V Klastave si kedysi deti pochutnávali na pareno-pečených buchtách
18. december – Tradičným vianočným jedlom z Kopaníc a Záhoria sú zázvorníky
19. december – Typické jedlá z okolia Liptovskej Tepličky
20. december – Aké chute ponúka kniha Tradičné recepty Trnavského kraja
22. december – Na severovýchode Slovenska bola obľúbeným jedlom čerešňanka
23. december – V Jelšovciach a Štitároch ponúkali hosťom aj dulový syr
24. december – Tradičné jedlá z jednotlivých oblastí Trenčianskeho kraja
25. december – V Ruskove ľuďom domov pripomínajú abovské hajtvaňoše
26. december – Na Slovenska kedysi varili aj jedlá z mäsa drozdov čvíkotavých
27. december – Vianočná kolekcia z kysuckej obce Staškov
29. december – Tradičné jedlá z okolia Polichna a Klenovca
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR