|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. decembra 2019
Takmer zabudnuté jedlá sú v kuchárke Tradičné recepty Trnavského kraja
Na snímke žiačky Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera pripravujú tradičné jedlá z Trnavského kraja. Trnavský samosprávny kraj vydal v spolupráci s piešťanskou hotelovou akadémiou knihu Tradičné recepty Trnavského kraja. V ...
Zdieľať
Na snímke žiačky Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera pripravujú tradičné jedlá z Trnavského kraja. Trnavský samosprávny kraj vydal v spolupráci s piešťanskou hotelovou akadémiou knihu Tradičné recepty Trnavského kraja. V Piešťanoch, 10. decembra 2019. Foto: TASR – Martin Palkovič
Spoluzostavovateľka publikácie Katarína Jakabčicová pre TASR povedala, že výber receptov nebol jednoduchý a radili sa pritom aj s etnológmi. "Urobili sme širší výber zo starých kuchárskych kníh, oslovili sme aj kolegyne na úrade, aké majú tradície vo svojich rodinách, aj regionálne organizácie cestovného ruchu," uviedla. Nosným kritériom boli hlavne lokálne suroviny, ktoré sa na prípravu jedál používali. Výsledkom je súbor 26 receptov, z nich má časť presah svojou tradíciou aj do iných krajov, ale časť je 'originál trnavská'. "Napríklad recept na cibuľovú polievku so šmidkami, čo bolo typické jedlo chudobných, varilo sa pre ľudí pri práci na poliach, alebo aj makové pagáče zo Žitného ostrova," povedala Jakabčicová. Dodala, že hotelová škola niektoré recepty inovovala a prispôsobila dnešným potrebám. "Veľmi časovo náročná pre dnešného človeka je príprava kalkýša – kašovitého sladkého jedla z naklíčených obilnín, či vianočný recept na prípravu mrváňa," uviedla. To potvrdila aj učiteľka hotelovej školy Katarína Sedláková, pod ktorej vedením jedlá pripravovali. Popri receptoch sú v kuchárke zaradené aj zaujímavosti o jedlách, napríklad, že langoš bol pôvodne zvyšok chlebového cesta, ktorý sa vyvaľkal a piekol spolu s chlebom na pahrebe, láng znamená plameň. Na vianočných trhoch škola recepty predstavila aj v podobe kalendára na rok 2020.
Jedným z receptov, ktoré sú v tradičnej kuchárke Trnavského kraja zaradené, sú scískance. "Tento starodávny recept je odpozorovaný od babičiek z okolia Nižnej a Veľkých Kostolian pri Trnave a je veľmi známy a zaujímavý," napísali autori knihy. Na scískance treba 1 – 2 kg zemiakov, podľa potreby hladkú múku, soľ, hrnček kačacieho tuku (alebo oleja), rascu. Uvarené, vychladnuté zemiaky postrúhať najemno, pridať soľ a múku, aby vzniklo vláčne cesto. Vyvaľkať na rovnaké kúsky ako na lokše. Omastiť, posoliť, zvinúť alebo zložiť ako šatôčky. Ukladať na vymastený plech. Na plechu scískance znovu pomastiť, posoliť a posypať rascou. Piecť do zlatista. V obci Kátlovce pri Trnave mal tento recept aj podobu, ako uviedol pre TASR Kátlovčan Michal Čapkovič, že kúsky sa posypali najemno krupicou a až potom sa zvinuli, do masti sa pridával cesnak. Sladká podoba bola s makom alebo tvarohom. Na plech sa ukladali vo viacerých vrstvách na seba.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR