|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. novembra 2013
Takmer v každej druhej ázijskej reštaurácii boli hygienické nedostatky
Úroveň hygieny v ázijských reštauračných prevádzkach na Slovensku sa oproti minulému roku zlepšila. Napriek tomu kontrolóri Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR počas ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 21. novembra (TASR) – Úroveň hygieny v ázijských reštauračných prevádzkach na Slovensku sa oproti minulému roku zlepšila. Napriek tomu kontrolóri Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR počas 249 kontrol v 193 ázijských reštauráciách uložili v tomto roku 81 blokových pokút vo výške 5402 eur, v ďalších ôsmich prípadoch zistených závažných nedostatkov pokračuje správne konanie s predpokladanými pokutami vo výške 3500 eur. Úrad verejného zdravotníctva počas cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v čínskych, kórejských, indických a ďalších ázijských reštauráciách na území Slovenska zistil nedostatky takmer v každej druhej prevádzke (46 percent). Konštatovala to na dnešnej tlačovej konferencii zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková. Najviac kontrol bolo v Bratislavskom kraji. Z 39 kontrolovaných prevádzok hygienici zistili nedostatky v 16. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji, kde kontrolóri zistili hygienické nedostatky v 71 percentách prevádzok ázijských reštaurácií. Najviac pokút sa však vybralo v Nitrianskom kraji, kde z 27 kontrolovaných prevádzok uložili v 16 prípadoch sankcie vo výške 1360 eur.
Ako doplnila Trusková, hygienici odobrali 380 vzoriek pokrmov, z ktorých desať nevyhovovalo mikrobiologickým kritériám. Pri kontrolách odobrali aj 492 sterov z pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, 78 z nich nevyhovovalo pre výskyt nebezpečných baktérií.
Ako uviedla Eva Jóžeffiová z ÚVZ SR, najčastejšie hygienické nedostatky sa týkali najmä nedovoleného zmrazovania a rozmrazovania mäsa, nevhodnej manipulácie a skladovania hotových pokrmov, zlého skladovania tovaru, nedostatkov v prevádzkovej hygiene, používania tovaru neoznačeného v štátnom jazyku či dokonca tovaru neznámeho pôvodu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR