|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. septembra 2009
Tajomstvom chuti šampanského sú jeho bublinky
Vedci objavili, že bublinky v šumivých vínach obsahujú chuťové zložky.
Zdieľať
Analýzou bubliniek v pohári šampanského experti zistili, že sa v nich odohrávajú chemické erupcie, ktoré uvoľňujú chuťové zložky vo forme miniatúrnych aerosólov. Tie následne stúpajú k povrchu, kde prasknú. Výsledky štúdie, ktorú uverejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, dokázali paralelu medzi šumivými vínami a morskou penou a taktiež, že praskanie bublín pomáha uvoľňovať chute a arómy.
(SITA)