Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Veda

30. septembra 2009

Tajomstvom chuti šampanského sú jeho bublinky



Vedci objavili, že bublinky v šumivých vínach obsahujú chuťové zložky.



Zdieľať
Bublinky dodávajú šampanskému nielen jeho šumenie, ale aj charakteristickú chuť. Zistil to tím francúzskych a nemeckých vedcov.

Analýzou bubliniek v pohári šampanského experti zistili, že sa v nich odohrávajú chemické erupcie, ktoré uvoľňujú chuťové zložky vo forme miniatúrnych aerosólov. Tie následne stúpajú k povrchu, kde prasknú. Výsledky štúdie, ktorú uverejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, dokázali paralelu medzi šumivými vínami a morskou penou a taktiež, že praskanie bublín pomáha uvoľňovať chute a arómy.

(SITA)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Obrovská ryba je na pokraji vyhynutia
<< predchádzajúci článok
"Hitlerova" lebečná kosť patrila v skutočnosti žene