|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. októbra 2016
T. Drucker: Vyhláška o zákaze tataráku by sa mohla upraviť v roku 2017
Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.
Zdieľať
Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Jakub Kotian
Bratislava 23. októbra (TASR) - Deväť rokov stará vyhláška hovoriaca o zákaze podávania tatárskeho bifteku v reštauráciách by sa mohla upraviť. Pripustil to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) aj hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Podľa nich však na to treba širokú odbornú diskusiu. Zmeny v nej by mohli nastať v priebehu budúceho roka."Nebránime sa otvoreniu konštruktívnej diskusie, ktorej výsledkom by bolo nájsť vhodne aplikovateľný model do praxe, avšak pri zachovaní čo najvyššej možnej ochrany zdravia," povedal Drucker počas štvrtkovej (20.10.) parlamentnej Hodiny otázok. Zdravotné riziká z konzumácie tepelne neupraveného mäsa sú však podľa neho nemalé. "Nemožno však úplne hovoriť o striktnom až nezmyselnom preventívnom opatrení z pohľadu ochrany zdravia obyvateľov, ktoré ustanovuje teraz platná vyhláška," myslí si Drucker.
Druckerove slová potvrdil aj Mikas, a to prostredníctvom hovorkyne ÚVZ SR Zuzany Drobovej. "Po prípadnej zmene vyhlášky treba zabezpečiť zachovanie kontinuálnej ochrany verejného zdravia v čo najvyššej možnej miere, a to elimináciou možných epidemiologických rizík, ktoré bezpochyby konzumácia tepelne nespracovaného mäsa predstavuje," tlmočila Drobová.
"Nie úplne rozumiem, čo sa okolo tohto jedla na Slovensku deje," napísal prezident SR Andrej Kiska na svojom facebookovom profile. Tatarák si "bez problémov" objednal na nedávnej pracovnej ceste vo Švajčiarsku, čo označil za menší zázrak.
Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia. ÚVZ odmietol, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. Aj v minulosti mal za to udeľovať finančné postihy, a to vo výške 150 až 20.000 eur.
Tatársky biftek je tepelne nespracované mäso so surovým vajcom a koreninami. Podľa ÚVZ môže spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší, až život ohrozujúci priebeh," dodala Drobová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR