|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. októbra 2018
Svetový deň cestovín má 20 rokov, hlavné oslavy budú v Dubaji
Svetový deň cestovín, pripadajúci na 25. októbra, sa slávi od roku 1998 - v tomto roku pôjde o 20. výročie tohto dňa a jeho hlavné oslavy sú pripravené v Dubaji. Organizuje ho ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Rím 25. októbra (TASR) - Svetový deň cestovín, pripadajúci na 25. októbra, sa slávi od roku 1998 - v tomto roku pôjde o 20. výročie tohto dňa a jeho hlavné oslavy sú pripravené v Dubaji. Organizuje ho Medzinárodná organizácia cestovín (IPO).Pri príležitosti tohto dňa je na 25. októbra v jednej certifikovanej reštaurácii v Lyone vo Francúzsku pripravená večera solidarity na podporu obyvateľstva postihnutého zemetrasením v strednom Taliansku z konca roka 2016 a zo začiatku 2017. Šéfkuchári v Lyone pripravia špeciality zo stredotalianskeho regiónu Abruzzo.
Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapoli.
Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.
Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný zdraviu človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok sú v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Cestoviny sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu.
Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia však zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území Talianska.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR