|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. mája 2011
Svetové bryndzové halušky sa sťahujú z Tureckej k Jánošíkovi
Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa vynútene sťahujú z Tureckej do Terchovej. Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov ...
Zdieľať
Foto: SITA/Igor SvitokTERCHOVÁ 18. mája (WEBNOVINY) – Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa vynútene sťahujú z Tureckej do Terchovej. Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna, s odvolaním sa na lepšie počasie im ponúkli iné- júlové a augustové termíny. Haluškový šampionát sa vypracoval postupne z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom na populárne medzinárodné podujatie, od roku 1999 všetkých 16 doterajších ročníkov majstrovstiev sveta hostila Turecká. „Mne je zvlášť ľúto, lebo ja som obyvateľ Tureckej. Ale myslím si, že je to pre nás, ako pre občianske združenie len prínosom. Pretože v Tureckej sme mali dosť „také“ podmienky, tam sa veľmi akcie neorganizujú, tu je to predsa len lepšie,“ povedal predseda občianskeho združenia Halušky Turecká Ivan Makovník.
Terchovčania sa z príchodu ďalšieho významného podujatia do programu letnej turistickej sezóny tešia a chcú urobiť všetko preto, aby to nebolo podujatie len na jeden rok. „Halušky a Terchová idú k sebe. To je podujatie, ktoré myslím si, je veľmi vhodné pre túto lokalitu a Terchová je osvedčená tým, že robí len dobré podujatia. A verím tomu, že Terchová dá tomuto podujatiu nový šmrnc a bude prínosom,“ povedal starosta Terchovej František Kadaš.
Na 17. ročníku majstrovstiev očakávajú organizátori, tak ako každý rok, okolo 40 súťažných družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navarí, ostatní udržiavajú oheň, poriadok a pripravujú škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musí kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek. „Víťazné halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a dá sa povedať, že by mali obsahovať dosť bryndze. A hlavne by nemali byť prihorené škvarky,“ prízvukuje riaditeľ pretekov Milan Holák. Rozhodcovia fajnšmekri budú okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovať aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek. Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 24 sekúnd a zjedol ich za 56 sekúnd.
Terchovčania sa z príchodu ďalšieho významného podujatia do programu letnej turistickej sezóny tešia a chcú urobiť všetko preto, aby to nebolo podujatie len na jeden rok. „Halušky a Terchová idú k sebe. To je podujatie, ktoré myslím si, je veľmi vhodné pre túto lokalitu a Terchová je osvedčená tým, že robí len dobré podujatia. A verím tomu, že Terchová dá tomuto podujatiu nový šmrnc a bude prínosom,“ povedal starosta Terchovej František Kadaš.
Na 17. ročníku majstrovstiev očakávajú organizátori, tak ako každý rok, okolo 40 súťažných družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navarí, ostatní udržiavajú oheň, poriadok a pripravujú škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musí kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek. „Víťazné halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a dá sa povedať, že by mali obsahovať dosť bryndze. A hlavne by nemali byť prihorené škvarky,“ prízvukuje riaditeľ pretekov Milan Holák. Rozhodcovia fajnšmekri budú okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovať aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek. Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 24 sekúnd a zjedol ich za 56 sekúnd.