|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 22.1.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Zora
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
07. septembra 2015
Sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku
Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes pre TASR prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 7. septembra (TASR) - Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes pre TASR prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár."Ak sa porovnajú len tieto dve zložky, tak v tohtoročnom mlieku máme o desatinu tuku menej a taktiež o jednu desatinu menej bielkovín. Aj toto má negatívny dopad na výplatnú cenu mlieka. Na druhej strane pre mliekarne to znamená nižšiu výťažnosť pri produkcii mliečnych výrobkov," spresnil.
Nižší obsah bielkovín a tukov v mlieku sú tak podľa neho ďalšou okolnosťou, ktorá popri klesajúcich nákupných cenách surového kravského mlieka v SR a EÚ zhoršuje hospodárenie mliekarov. "Koncovú cenu mliečnych výrobkov na trhu však ovplyvňuje len maloobchod, nie spracovatelia," dodal šéf SMZ.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR