Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

07. septembra 2015

Sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku



Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes pre TASR prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 7. septembra (TASR) - Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes pre TASR prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.


"Ak sa porovnajú len tieto dve zložky, tak v tohtoročnom mlieku máme o desatinu tuku menej a taktiež o jednu desatinu menej bielkovín. Aj toto má negatívny dopad na výplatnú cenu mlieka. Na druhej strane pre mliekarne to znamená nižšiu výťažnosť pri produkcii mliečnych výrobkov," spresnil.

Nižší obsah bielkovín a tukov v mlieku sú tak podľa neho ďalšou okolnosťou, ktorá popri klesajúcich nákupných cenách surového kravského mlieka v SR a EÚ zhoršuje hospodárenie mliekarov. "Koncovú cenu mliečnych výrobkov na trhu však ovplyvňuje len maloobchod, nie spracovatelia," dodal šéf SMZ.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Návštevníkov DOD v SND čakajú aj televízne spomienky na L. Chudíka
<< predchádzajúci článok
Člen bývalej skupiny Pink Floyd zverejnil nový singel