![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 24.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Matej
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
07. septembra 2015
Sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku
Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes pre TASR prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.
Zdieľať

"Ak sa porovnajú len tieto dve zložky, tak v tohtoročnom mlieku máme o desatinu tuku menej a taktiež o jednu desatinu menej bielkovín. Aj toto má negatívny dopad na výplatnú cenu mlieka. Na druhej strane pre mliekarne to znamená nižšiu výťažnosť pri produkcii mliečnych výrobkov," spresnil.
Nižší obsah bielkovín a tukov v mlieku sú tak podľa neho ďalšou okolnosťou, ktorá popri klesajúcich nákupných cenách surového kravského mlieka v SR a EÚ zhoršuje hospodárenie mliekarov. "Koncovú cenu mliečnych výrobkov na trhu však ovplyvňuje len maloobchod, nie spracovatelia," dodal šéf SMZ.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR