|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
27. apríla 2010
Štvrtina výrobkov z tresiek obsahuje mäso úplne iných rýb
Vyplýva to z analýzy DNA rýb, ktoré sa predávajú v írskych obchodoch a trhoch. Vedci si myslia, že nesprávne označovanie môže prispievať k nadmernému rybolovu.
Zdieľať
Vedci celkovo analyzovali 156 produktov, ktoré mali podľa výrobcu obsahovať mäso z tresky obyčajnej (Gadus morhua) alebo tresky jednoškvrnnej (Melanogrammus aeglefinus). Z výsledkov analýzy DNA vyplýva, že 39 zo skúmaných vzoriek obsahovalo mäso iných druhov rýb. Najhoršie výsledky pritom zaznamenali pri údených rybách, pri ktorých bolo až 28 z 34 odobratých vzoriek označených nesprávne. Z týchto zistení vyplýva, že nesprávne označovanie rýb by mohlo prispievať k nadmernému rybolovu, pretože vytvára klamlivý pocit dostatočného množstva tresiek a iných hospodársky významných druhov. Írski odborníci sa pre tento výskum inšpirovali Američanmi, ktorí nedávno zistili, že 25 percent rýb podávaných v reštauráciách malo nesprávny názov. "Vzhľadom na podobné výsledky z USA si myslíme, že trend chybného označovania morských produktov je rozšírený celosvetovo. To spolu s narastajúcim dopytom po morských živočíchoch predstavuje vážnu hrozbu. Je potrebné vytvoriť medzinárodný systém označovania, ktorý zaručí, že jednotlivé druhy sa budú predávať pod skutočným názvom," uviedla jedna z autoriek prieskumu Dana Miller.
Informácie zverejnila webová stránka PracticalFishkeeping.co.uk.
(SITA)