|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. decembra 2016
ŠTÚDIA: V roku 2050 sa môže prejaviť aj nedostatok potravín
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Mníchov 4. decembra (TASR) - Budúcnosť zabezpečenia obyvateľstva planéty potravinami je neistá. Podľa najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti PwC v roku 2050 môže byť ponuka potravín ešte dostatočná, ale môže sa prejaviť aj ich nedostatok. Treba tiež predpokladať, že vzrastú ich ceny. Situácia bude závisieť od toho, ako vlády a potravinársky priemysel dokážu reagovať na výzvy, ktoré prinesie rast počtu obyvateľov a otepľovanie planéty.Štúdia uvádza, že sa európske vlády budú musieť viac usilovať o vytvorenie vhodných predpokladov pre technologické zmeny v poľnohospodárstve. Kľúčovou otázkou sa stanú "technologické inovácie" v Európe, ak sa v jej agrárnom sektore budú stále pokladať geneticky zmenené osivá za sporné.
Vhodné metódy pestovania a genetické zmeny by mohli byť schopné zmierniť dôsledky "sucha a páľav a globálneho otepľovania", uvádza sa v štúdii.
Druhou stránkou prognózy je jej pesimistický výhľad. Technologizácia poľnohospodárstva nemusí zamedziť nedostatku potravín v prípade, ak sa ničivo prejavia dôsledky otepľovania. "Potraviny zdražejú a ich kvalita sa môže znížiť", konštatujú autori dokumentu. Ich celosvetový nedostatok povedie k protekcionizmu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR