|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 18.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Sláva, Slávka
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. marca 2019
Študenti SOŠ gastronómie v Petržalke sa zoznámili s ruskou kuchyňou
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Bratislava 21. marca (TASR) – Strednou odbornou školou (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v bratislavskej Petržalke sa niesla vo štvrtok vôňa ruských špecialít. Študenti školy v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa totiž už po šestnásty raz zoznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára."Študenti majú príležitosť zoznámiť sa s rôznymi receptami cudzokrajných kuchýň, ktoré si môžu osvojiť, prípadne upraviť a potom uplatniť aj v praxi. Svoje vedomosti si mohli preveriť študenti v odboroch kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, hotelovej akadémie," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.
Obedové menu pozostávalo z niekoľkých chodov. Studeným predjedlom bol sleď v kožuchu, teda sleďový šalát. Nasledovalo teplé predjedlo peľmene, čiže taštičky s plnkou pochádzajúce zo Sibíri. Nechýbala ruská kapustová polievka sči z kyslej kapusty a s bielymi hubami, ktorú denne jedávali všetky vrstvy obyvateľstva, odlišovala sa len prísadami. Ako hlavné jedlo sa podával tradičný pokrm tatárskej kuchyne azu, čo je hovädzie mäso nakrájané na rezančeky a podávané s pohánkovou prílohou. Dezertom bola palacinka, jedno z najstarších pokrmov ruskej kuchyne, plnená jablkom.
Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Petržalke pripravila od začiatku projektu kulinárske špeciality Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny a Rumunska.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR