|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Kežmarok 9. mája (TASR) - Stredná odborná škola (SOŠ) Kušnierska brána v Kežmarku je od stredy hostiteľom 19. ročníka celoštátneho kola súťaže Mladý ekofarmár. „Teší nás, že celoslovenské finále tejto peknej a zaujímavej súťaže pre žiakov stredných odborných škôl sa už po štvrtý raz vracia pod Tatry do Kežmarku,“ konštatoval zástupca riaditeľa školy Ján Angelovič.Súťaž pripravili v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania ako odborným garantom, pričom okrem kežmarskej SOŠ sa jednotlivé kolá uskutočnia aj v tamojšom Poľnohospodárskom družstve podielnikov. „Cieľom tejto jedinečnej súťaže je rozvíjať tvorivé odborno-teoretické vedomosti budúcich absolventov o zložení, získavaní a spracovaní mlieka a praktické zručnosti v štyroch súťažných disciplínach. Prvú časť tvorí 30-minútový vedomostný test pozostávajúci zo 40 otázok, ktorý dokonale preverí teoretické vedomosti súťažiacich,“ priblížil Angelovič.
V degustačných skúškach budú súťažiaci ochutnávať a vizuálne posudzovať päť druhov mliečnych výrobkov a určia, o ktorý mliečny výrobok ide. Študentom komisia predloží kravské, ovčie a kozie mlieko a vzorky plnotučného, polotučného a odstredeného mlieka. „V tejto časti súťaže žiaci ešte stanovujú senzorické vlastnosti surového kravského mlieka, či je mlieko kvalitné, alebo je narušené, napr. maštaľnou vôňou, zvodnením či krmivom a následne ho zatriedia podľa znakov kvality,“ doplnil Angelovič.
V chemickom laboratóriu pri laboratórnych skúškach surového kravského mlieka sa určuje správna merná hmotnosť mlieka, stanovuje sa jeho kyslosť tzv. titračnou metódou a N–testom sa dokazujú produkty zápalu vemena v mlieku. Na základe reakcie mlieka s chemikáliami súťažiaci rozlíšia, či mlieko pochádza od chorej, alebo zdravej kravy. V časti venovanej rastlinnej výrobe a krmovinárstvu súťažiaci absolvujú praktické výpočty zásob, poznávanie osiva obilnín, strukovín, olejnín, tráv či ďatelinovín, liečivých rastlín a botanický rozbor pasienkového porastu.
„Praktická časť bude prebiehať v dojárni, kde budú súťažiacich hodnotiť zo zručností pri dojení dojacím strojom a dodržiavania zásad hygienického programu získavania mlieka. Študenti si však svoju kravu nemôžu vybrať. Odborná komisia im ich pridelí postupne, ako dojnice prichádzajú do zariadení určených na dojenie mlieka. V tejto časti súťaže nezvíťazí ten, kto nadojí najviac mlieka, ale získava body za prípravu dojnice a dojacieho zariadenia a správny postup vo všetkých fázach,“ vysvetlil Angelovič.
Dodal, že celoslovenského finále sa zúčastní celkom 24 jednotlivcov z 11 stredných škôl zameraných na poľnohospodárstvo, agropodnikanie či potravinárstvo, životné prostredie, ekológiu a veterinárstvo. Vlani v súťaži, ktorá sa konala v Pruskom, zvíťazila Michaela Žabková zo SOŠ Pod Bánošom z Banskej Bystrice. Tohtoročné vyhlásenie výsledkov je naplánované na piatok 11. mája napoludnie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR