![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
15. októbra 2010
Stredomorská strava znižuje riziko cukrovky
Stredomorská strava bohatá na zeleninu a olivový olej pomáha starším ľuďom obmedziť riziko cukrovky 2. typu. Španielski vedci pod vedením Jordiho Salas-Salvada ...
Zdieľať

Výsledky, ktoré uverejnili v časopise Diabetes Care, podporujú doterajšie rady pre ľudí s rizikovými faktormi a pre tých, u ktorých sa už diabetes prejavil. Podľa dietologičky Constance Brown-Riggs, hovorkyne Americkej dietetickej asociácie, to však neznamená zníženie dôležitosti pravidelného pohybu alebo to, že by si ľudia pri stravovaní mali prestať dávať pozor na kalórie.
Stredomorská strava sa vyznačuje najmä častým konzumovaním zeleniny, ovocia, obilia bohatého na vlákninu, strukovín, či rýb. Dôraz kladie tiež na príjem rastlinných zdrojov nenasýtených mastných kyselín, ako sú olivový olej a orechy. Vyhýba sa pravidelným veľkým dávkam červeného mäsa, či vysokotučným mliečnym výrobkom, primárnemu zdroju nasýtených mastných kyselín. Nie je určená na rýchle chudnutie, avšak pomáha pri viacerých ochoreniach, okrem cukrovky napríklad pri problémoch so srdcom.
SITA/Reuters