|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. októbra 2009
Stredomorská diéta znižuje riziko depresie
Ľudia dodržiavajúci princípy stredomorskej diéty majú menšie riziko dostať depresiu. Zistili to španielski vedci z Universidad de Las Palmas de Gran Canaria a Universidad de ...
Zdieľať
BRATISLAVA 6. októbra (WEBNOVINY) - Ľudia dodržiavajúci princípy stredomorskej diéty majú menšie riziko dostať depresiu. Zistili to španielski vedci z Universidad de Las Palmas de Gran Canaria a Universidad de Navarra.
Odborníci porovnali údaje od 11-tisíc dobrovoľníkov, ktorí vyplnili dotazník o svojich stravovacích návykoch. Z výsledkov uverejnených v časopise Archives of General Psychiatry vyplýva, že ľudia praktizujúci stredomorskú diétu majú o 30 percent nižšie riziko výskytu depresie. Príčinou tohto javu je pravdepodobne fakt, že jednotlivé zložky tejto diéty zlepšujú funkciu cievnej sústavy, pomáhajú proti zápalom a majú antioxidačné účinky. Všetky tieto vlastnosti znižujú riziko depresie. Stredomorská diéta pozostáva najmä z konzumácie ovocia, zeleniny, orechov, cereálií, strukovín a rýb. Mäso, mliečne výrobky a alkohol sa majú obmedziť na minimum. Tento typ stravovania taktiež znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, cukrovky, astmy a rakoviny.
SITA_Reuters
Odborníci porovnali údaje od 11-tisíc dobrovoľníkov, ktorí vyplnili dotazník o svojich stravovacích návykoch. Z výsledkov uverejnených v časopise Archives of General Psychiatry vyplýva, že ľudia praktizujúci stredomorskú diétu majú o 30 percent nižšie riziko výskytu depresie. Príčinou tohto javu je pravdepodobne fakt, že jednotlivé zložky tejto diéty zlepšujú funkciu cievnej sústavy, pomáhajú proti zápalom a majú antioxidačné účinky. Všetky tieto vlastnosti znižujú riziko depresie. Stredomorská diéta pozostáva najmä z konzumácie ovocia, zeleniny, orechov, cereálií, strukovín a rýb. Mäso, mliečne výrobky a alkohol sa majú obmedziť na minimum. Tento typ stravovania taktiež znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, cukrovky, astmy a rakoviny.
SITA_Reuters