Strava môže byť aj súčasťou prevencie proti rakovine
Vo vianočnom a novoročnom období má strava v slovenských domácnostiach iné zloženie ako inokedy. Viac sladkostí, medovníky, koláčiky, orechy, cesnak a oplátky, ryby i majonézové šaláty či ...
BRATISLAVA 28. decembra (WEBNOVINY) - Vo vianočnom a novoročnom období má strava v slovenských domácnostiach iné zloženie ako inokedy. Viac sladkostí, medovníky, koláčiky, orechy, cesnak a oplátky, ryby i majonézové šaláty či obložené chlebíčky. Okrem toho, že ľudia by si mali dávať pozor na energetické hodnoty potravín, pretože sa počas sviatkov menej pohybujú, môžu v strave sledovať aj podiel vitamínov a minerálnych látok. Riadia životne dôležité procesy v organizme a majú špecifický vplyv aj na prevenciu onkologických ochorení. Na vianočné stoly patrí ovocie, ktoré je spolu so zeleninou významným zdrojom vitamínu C, teda kyseliny askorbovej. Tá sa podieľa na dôležitých metabolických procesoch v bunkách a v tkanivách nášho tela, odbúrava toxické látky a pravdepodobne posilňuje obranyschopnosť organizmu. Ako uvádza publikácia Ligy proti rakovine (LPR) Ako sa správne stravovať - Informácie a rady pre verejnosť a pacientov, ukázalo sa, že pri strave bohatej na vitamín C sa rakovina ústnej dutiny, pažeráka a žalúdka vyskytuje menej často a že chorí na rakovinu čriev častejšie trpia nedostatkom vitamínu C. Nedostatočný prívod vitamínu E pravdepodobne zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu pľúc, žalúdka alebo čreva. Aj tento vitamín sa k nám na Vianoce dostane, a to napríklad v podobe orechov. Nachádza sa aj v celozrnných obilninách, rastlinných olejoch a v listovej zelenine. Lieskové oriešky sú s mliekom a mliečnymi výrobkami zdrojom vápnika, minerálnej látky potrebnej nielen na stavbu kostí a zubov. Podľa informácií LPR sa pri strave bohatej na vápnik vyskytuje rakovina hrubého čreva menej často, pretože vápnik viaže žlčové kyseliny a bráni tak ich nežiaducemu rozkladu. Jód patrí k minerálnym látkam, ktoré telo potrebuje v malých množstvách a ich nedostatok má vážne následky. Je súčasťou hormónov štítnej žľazy a v prípade jeho nízkeho prísunu sa zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu štítnej žľazy. Potrebné množstvo tohto stopového prvku zabezpečuje jódovaná kuchynská soľ a pravidelná konzumácia morských rýb. Ryby, mäso, vajcia, cibuľa, cesnak a najmä obilie poskytujú organizmu aj ďalší stopový prvok - selén. Nedostatok selénu má podľa onkologických výskumov podporovať rast rakoviny všetkých orgánov, vrátane kože. Pri seléne je však potrebné dodržiavať denný prívod od 20 do 200 mikrogramov, pretože nadbytok tohto stopového prvku škodí. Vyvážená a zdravá strava má významnú úlohu v prevencii rôznych ochorení, vrátane tých onkologických. Rakovina je zložitý proces a nezávisí iba od stravovacích návykov, ale existujú isté súvislosti medzi jej vznikom a výživou. SITA