|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. decembra 2006
Štíhlosť zvyšuje riziko spontánneho potratu
Pravdepodobnosť, že žena, ktorá mala pred otehotnením nízku váhu spontánne potratí počas prvých troch mesiacov gravidity, je až o 72 percent vyššia ako u žien s normálnou váhou. Tím ...
Zdieľať
BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) - Pravdepodobnosť, že žena, ktorá mala pred otehotnením nízku váhu spontánne potratí počas prvých troch mesiacov gravidity, je až o 72 percent vyššia ako u žien s normálnou váhou. Tím výskumníkov z London School of Hygiene and Tropical Medicine spracoval údaje 600 žien, ktoré potratili a 6-tisíc tých, ktorých tehotenstvo pokračovalo aj po 12. týždni. Zistili, že každodenné jedenie ovocia, zeleniny a čokolády znižuje riziko spontánneho potratu. Do skupiny extraštíhlych žien boli zaradené ženy s indexom telesnej hmotnosti nižším ako 18,5.
V priemere jedno z piatich tehotenstiev vo Veľkej Británii končí spontánnym potratom, postihne približne štvrť milióna Britiek ročne. K faktorom zvyšujúcim riziko potratu patrí vyšší vek, neplodnosť, či podobný prípad v minulosti. Príčiny väčšiny spontánnych potratov však ostávajú neobjasnené. Vedci predpokladajú že svoje môže zohrať aj konzumácia alkoholu, fajčenie a kofeín. K diskusii o rizikových faktoroch prispela nová štúdia v gynekologickom periodiku British Journal of Obstetrics and Gynaecology. Spontánne potraty skúmali z aspektu potravy a životného štýlu žien. Zistili, že u žien s nízkou váhou je riziko potratu v prvom trimestri až o 72 percent vyššie. Dve tretiny žien, ktoré užívali v ranom tehotenstve vitamínové doplnky stravy, znížili riziko potratu až o polovicu. Najväčšiu zásluhu na tom majú kyselina listová a železo.
Riziku sú tiež vystavené budúce slobodné mamičky, ženy, ktoré absolvovali interrupciu a tie, ktoré sa podrobili umelému oplodneniu. U žien, ktoré tehotenstvo plánovali, sa riziko potratu znížilo o 40 percent. Štúdia potvrdila, že ranná nevoľnosť je znakom, že tehotenstvo napreduje dobre. "Výdatná a zdravá výživa, eliminácia stresorov a vyrovnaný citový život výrazne znižujú riziko spontánneho potratu," tvrdí vedúca tímu výskumníkov Noreen Maconochie. Informácie zverejnila stránka spoločnosti BBC.
SITA