|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. júla 2013
Stav hygieny v bufetoch na kúpaliskách je šokujúci
Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) skontrolovali od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich. Predstavuje ...
Zdieľať
BRATISLAVA 19. júla (WEBNOVINY) - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) skontrolovali od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich.
Predstavuje to 23,6 percenta, informovala dnes hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.
Hygienici uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur.
Nariadili aj uzatvorenie dvoch prevádzok, kde chýbala tečúca teplá voda v prípravovni pokrmov a v umyvárni stolového riadu. Ide o bufet na kúpalisku v Knižkovej doline v Bratislave a bufet výčap na Tehelnom poli v Bratislave. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny, dodala Skalická.
Skladovanie vzájomne nezlučiteľných potravín
Hygienici urobili v 262 stánkoch 326 kontrol. Najviac stánkov so zistenými nedostatkami bolo v Nitrianskom kraji - 22 a v Trnavskom kraji - 20, z toho 15 stánkov s nedostatkami bolo v územnej pôsobnosti RÚVZ Dunajská Streda. V areáli Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi boli nedostatky v deviatich stánkoch a v areáli Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede v piatich stánkov.
Nedostatky zistili aj hygienici z Nových Zámkov v 11 stánkoch - šesť bolo v areáli Termálneho kúpaliska v Štúrove a štyri na Termálnom kúpalisku v Podhájskej. Prevádzkovatelia bufetov nerobili monitoring teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, nemali v nich teplomery, či spoločne skladovali vzájomne nezlučiteľné potraviny.
Chýba tečúca voda
Ďalej im hygienici vyčítali zamrazovanie surovín a polotovarov dodaných do prevádzok v chladenom stave, či zamrazovanie rôznych polotovarov a pokrmov pripravených v stánku. Niektorým zase chýbali dodacie listy, či iná dokumentácia. Zamestnanci nemali zdravotné preukazy, niekde nedodržiavali osobnú hygienu alebo prevádzkovú, chýbala tečúca voda s dostatočnou teplotou.
Hygienici pri kontrolách odobrali 208 vzoriek rôznych pokrmov, ktoré išli na laboratórne vyšetrenia, nevyhovelo 18 vzoriek. V 15 vzorkách teplých jedál objavili nadlimitné hodnoty koliformných baktérií, v jednej vzorke cestovín boli okrem toho aj kvasinky a v dvoch prípadoch boli okrem koliformných baktérií aj patogénne mikroorganizmy. Pri kontrolách odobrali aj 243 sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov. Nevyhovelo 35 vzoriek.
Predstavuje to 23,6 percenta, informovala dnes hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.
Hygienici uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur.
Nariadili aj uzatvorenie dvoch prevádzok, kde chýbala tečúca teplá voda v prípravovni pokrmov a v umyvárni stolového riadu. Ide o bufet na kúpalisku v Knižkovej doline v Bratislave a bufet výčap na Tehelnom poli v Bratislave. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny, dodala Skalická.
Skladovanie vzájomne nezlučiteľných potravín
Hygienici urobili v 262 stánkoch 326 kontrol. Najviac stánkov so zistenými nedostatkami bolo v Nitrianskom kraji - 22 a v Trnavskom kraji - 20, z toho 15 stánkov s nedostatkami bolo v územnej pôsobnosti RÚVZ Dunajská Streda. V areáli Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi boli nedostatky v deviatich stánkoch a v areáli Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede v piatich stánkov.
Nedostatky zistili aj hygienici z Nových Zámkov v 11 stánkoch - šesť bolo v areáli Termálneho kúpaliska v Štúrove a štyri na Termálnom kúpalisku v Podhájskej. Prevádzkovatelia bufetov nerobili monitoring teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, nemali v nich teplomery, či spoločne skladovali vzájomne nezlučiteľné potraviny.
Chýba tečúca voda
Ďalej im hygienici vyčítali zamrazovanie surovín a polotovarov dodaných do prevádzok v chladenom stave, či zamrazovanie rôznych polotovarov a pokrmov pripravených v stánku. Niektorým zase chýbali dodacie listy, či iná dokumentácia. Zamestnanci nemali zdravotné preukazy, niekde nedodržiavali osobnú hygienu alebo prevádzkovú, chýbala tečúca voda s dostatočnou teplotou.
Hygienici pri kontrolách odobrali 208 vzoriek rôznych pokrmov, ktoré išli na laboratórne vyšetrenia, nevyhovelo 18 vzoriek. V 15 vzorkách teplých jedál objavili nadlimitné hodnoty koliformných baktérií, v jednej vzorke cestovín boli okrem toho aj kvasinky a v dvoch prípadoch boli okrem koliformných baktérií aj patogénne mikroorganizmy. Pri kontrolách odobrali aj 243 sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov. Nevyhovelo 35 vzoriek.