Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

14. januára 2016

Stav hmotných rezerv potravín nedostačujúci a neflexibilný, tvrdí SŠHR



Súčasný stav s hmotnými rezervami potravín je nedostačujúci a neflexibilný. Konštatovala to Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR vo svojom návrhu koncepcie ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd
Bratislava 14. januára (TASR) - Súčasný stav s hmotnými rezervami potravín je nedostačujúci a neflexibilný. Konštatovala to Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR vo svojom návrhu koncepcie rozvoja, ktorým by sa v najbližšom období mala zaoberať vláda SR.


"Aktuálne správa rezerv disponuje potravinovými položkami mrazené mäso, potravinárska pšenica, lúpaná ryža, kryštálový cukor a jedlá šošovica," spresnila SŠHR. Slovensko má podľa SŠHR v súčasnosti v hmotných rezervách zásoby mrazeného mäsa na 1,04 dňa, potravinárskej pšenice na 20,31 dňa, ryže na 7,26 dňa, kryštálového cukru na 9,28 dňa a šošovice na 3,37 dňa.

"Správa rezerv v záujme komplexného riešenia potravinovej bezpečnosti štátu bude v budúcnosti zabezpečovať obyvateľstvo SR potravinovými položkami hmotných rezerv nie jednotlivo, ale ako celkovej dennej dávky na minimálne 30 dní, s výhľadom na 60 dní," uviedla v materiáli SŠHR.

Zásoby obilnín navrhuje SŠHR vytvoriť v objemovom pomere 70 % suroviny (pšenica, ryža, kukurica, raž, jačmeň), 20 % polotovary (múka) a 10 % hotové výrobky (cestoviny, krehký chlieb). Zásoby mäsa by sa podľa návrhu mali tvoriť v objemovom pomere 50 % živé stádo (v prepočte na veľkú dobytčiu jednotku), 40 % mrazené mäso a 10 % hotové výrobky (mäsové výrobky, hotové jedlá).


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Michalovce už prijímajú žiadosti o dotácie, prerozdelia 52.000 eur
<< predchádzajúci článok
EÚ chce ukončiť monitorovanie situácie v Poľsku do polovice marca