|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
02. novembra 2009
Štát vykonal v potravinárstve 29,3 tis. kontrol
Štátna veterinárna a potravinová správa SR vykonala od začiatku tohto roka do 20. augusta celkovo 29 301 úradných ...
Zdieľať
Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Ján PliešovskýBRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) - Štátna veterinárna a potravinová správa SR vykonala od začiatku tohto roka do 20. augusta celkovo 29 301 úradných kontrol potravín a surovín, pričom v 22,6 % prípadoch z nich zistila nedostatky. Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jána Pliešovského kontrolovala správa celkovo 15 421 subjektov, pričom v 4 623 subjektoch zistila nedostatky. Najviac nedostatkov zistila správa u malých a stredných predajní, po ktorých nasledovali hypermarkety, supermarkety, výrobcovia a distribútori potravín a surovín. Celkovo správa uložila 1 467 blokových pokút v hodnote 24 716 eur.
Najviac nedostatkov odhalila správa podľa Pliešovského v minimálnej spotrebe a trvanlivosti, celkovo u 1 139 druhov potravín. V rámci nevyhovujúcich surovín, ako balené mäsá a pochutiny, bolo najviac zistených nedostatkov v prevádzkach hypermarketov a supermarketov, celkovo u 205 druhov, ktoré podľa Pliešovského mohli vzbudzovať aj odpor. Takéto potraviny sa podľa neho okamžite sťahujú z obehu. V 1 381 prípadoch bolo zistené nedostatočné, nečitateľné, alebo zlé označenie výrobkov, najviac opäť u malých a stredných predajniach. "V 87 prípadoch sa jednalo o uvádzanie potravín a surovín na trh neznámeho pôvodu. Takéto sa okamžite likvidujú, pokiaľ nemajú potrebné doklady," uviedol Pliešovský. Ako ďalej pokračoval, v sedemnástich prípadoch zistila správa falšovanie údajov. "Tam sú správne konania, tam tie postihy budú značné," doplnil šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
V rámci teplotných režimov urobila správa 1 903 kontrol, pričom najviac nedostatkov bolo zistených v malých prevádzkach. V rámci kontrol na nevyhovujúcu hygienu bolo najviac nedostatkov zistených v malých a stredných predajniach. Správa odobrala celovo 18 529 vzoriek podozrivých z nevhodnosti. "Analyzovaných je nateraz 16 tis., 776 vzoriek v analýze ešte pokračuje, nevyhovujúcich bolo 761 vzoriek," uviedol Pliešovský. Ako ďalej dodal, v rámci laboratórnych analýz bolo najviac nedostatkov zistených v označovaní.
SITA
Najviac nedostatkov odhalila správa podľa Pliešovského v minimálnej spotrebe a trvanlivosti, celkovo u 1 139 druhov potravín. V rámci nevyhovujúcich surovín, ako balené mäsá a pochutiny, bolo najviac zistených nedostatkov v prevádzkach hypermarketov a supermarketov, celkovo u 205 druhov, ktoré podľa Pliešovského mohli vzbudzovať aj odpor. Takéto potraviny sa podľa neho okamžite sťahujú z obehu. V 1 381 prípadoch bolo zistené nedostatočné, nečitateľné, alebo zlé označenie výrobkov, najviac opäť u malých a stredných predajniach. "V 87 prípadoch sa jednalo o uvádzanie potravín a surovín na trh neznámeho pôvodu. Takéto sa okamžite likvidujú, pokiaľ nemajú potrebné doklady," uviedol Pliešovský. Ako ďalej pokračoval, v sedemnástich prípadoch zistila správa falšovanie údajov. "Tam sú správne konania, tam tie postihy budú značné," doplnil šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
V rámci teplotných režimov urobila správa 1 903 kontrol, pričom najviac nedostatkov bolo zistených v malých prevádzkach. V rámci kontrol na nevyhovujúcu hygienu bolo najviac nedostatkov zistených v malých a stredných predajniach. Správa odobrala celovo 18 529 vzoriek podozrivých z nevhodnosti. "Analyzovaných je nateraz 16 tis., 776 vzoriek v analýze ešte pokračuje, nevyhovujúcich bolo 761 vzoriek," uviedol Pliešovský. Ako ďalej dodal, v rámci laboratórnych analýz bolo najviac nedostatkov zistených v označovaní.
SITA