|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. marca 2014
SR je za prísne označovanie pôvodu mäsa v mäsových produktoch
Na snímke minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.
Zdieľať
Na snímke minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR/Martin Baumann
Brusel 24. marca (TASR) - Slovensko sa zasadzuje za najprísnejšie znenie možnej smernice EÚ o označovaní pôvodu mäsa v mäsových výrobkoch, ktorá zabezpečuje vystopovateľnosť mäsových zložiek ku krajine ich pôvodu. Na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli to dnes naznačil minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.Rada ministrov dnes začala rokovať o návrhu označovať pôvod mäsa vo všetkých výrobkoch, ktorých zložkou je aj mäso. Minister Jahnátek v rozhovore pre TASR spresnil, že existujú tri varianty označovania mäsových výrobkov, pričom Slovensko presadzuje tú tretiu, najprísnejšiu z nich. Slovensko chce, aby každá zložka mäsa v mäsových výrobkoch bola označená krajinou pôvodu.
Šéf slovenského agrorezortu pripomenul, že v Rade ministrov zatiaľ nemožno hovoriť o akejsi zhode, čo je však predčasné, nakoľko ide o otvorený proces a na túto tému bude viacero stretnutí. Prvý z návrhov naznačuje nemennosť súčasného stavu, čiže označovanie mäsových výrobkov iba na dobrovoľnej báze, čo Slovensku nevyhovuje. Ďalší variant predpokladá že sa určí len to, z ktorej krajiny EÚ pochádza mäso vo výrobkoch, čo je podľa Jahnátka nedostačujúce po vlaňajšom škandále z konským mäsom označeným ako hovädzie.
"Aj preto Slovensko presadzuje tretí a najprísnejší variant, aby pri každej zložke mäsa bola určená krajina jej pôvodu," uviedol Jahnátek.
Podľa jeho slov sú prehnané a účelové tvrdenia, podľa ktorých najprísnejší spôsob označovania mäsa prenesie 90 % nákladov vyplývajúcich z tejto povinnosti na plecia spotrebiteľov. Upozornil, že ministri nemôžu ovplyvniť štruktúru cien mäsových výrobkov u konečných predajcov, ktorí majú určitú flexibilitu pri tvorbe cien a práve obchodníci sa budú brániť ich zvyšovaniu.
"Čo sa týka samotného označenia, je to jednoduchá technická úprava, natlačiť nové údaje na etiketu. Tlačí sa tam kopa iných údajov, prečo by práve tieto mali byť problémom z hľadiska zvýšenia administratívnych a finančných nákladov?" zhodnotil situáciu minister.
Takéto tvrdenia podľa neho iba vytvárajú priestor pre zavádzanie zákazníka. Kupujúci má právo vedieť, ktorá je krajina pôvodu tovaru, ktorý si kupuje a sám si vytvorí obraz, či kupované potraviny sú preňho zdravé a bezpečné.
Z hľadiska diskusií na túto tému, ktoré len začínajú, Jahnátek uviedol, že snaha o vystopovateľnosť mäsových výrobkov je zrejmá najmä u novších členských krajín EÚ.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR