|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. júla 2017
SPPK víta iniciatívu R. Fica riešiť problém dvojitej kvality potravín
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta iniciatívu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) razantne riešiť problematiku dvojitej kvality potravín. "Je ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 18. júla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta iniciatívu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) razantne riešiť problematiku dvojitej kvality potravín. "Je totiž v záujme slovenských poľnohospodárov a potravinárov a rovnako aj spotrebiteľov, aby sa na našom trhu nenachádzali potraviny horšej kvality," uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.Reagovala tak na dnešné vyjadrenia premiéra Fica, ktorý zdôraznil, že je potrebné problém dvojakej kvality potravín riešiť razantnejšie. O tejto téme chce hovoriť v stredu 19. júla aj na stretnutí krajín V4 v Budapešti. Zároveň chce osloviť listom a možno sa aj osobne stretnúť s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom.
Okrem iného avizoval, že ak nebude v tejto veci EK naďalej postupovať dostatočne razantne, na jeseň tohto roku môže Slovensko spustiť opatrenia. Takýmto opatrením by podľa neho mohlo byť napríklad to, že by sa obmedzil prísun európskych výrobkov na slovenský trh. A teda, že by na nejaké obdobie napríklad smerovali do zariadení verejného stravovania len produkty zo Slovenska.
"Ak v Európskej únii platí jednotný voľný trh, prečo sa v rámci neho vytvárajú rôzne skupiny spotrebiteľov? Z akého dôvodu je medzi Európanmi jedna skupina nadradená nad druhou? Prečo by mali práve Slováci preferovať potraviny napríklad s nižším obsahom mäsovej zložky alebo nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru?" kládla otázky Holéciová.
SPPK to podľa jej slov považuje za zavádzanie spotrebiteľa a nepriame podporovanie nákupnej turistiky v krajinách s vyššou kvalitou niektorých výrobkov. "Nevidíme dôvod, prečo by mal práve slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov, nižším obsahom mäsovej zložky či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru," dodal predseda SPPK Milan Semančík.
SPPK preto aj naďalej odporúča spotrebiteľom, aby na etiketách výrobkov dôslednejšie zisťovali krajinu pôvodu a výrobcu. "V tejto situácii chceme nanovo upriamiť pozornosť na kvalitné potraviny od slovenských výrobcov a zo slovenských surovín, ktoré sa doteraz nestali terčom žiadnych potravinových škandálov," doplnila hovorkyňa.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR