|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. februára 2017
SPPK: Víta iniciatívu premiéra R. Fica riešiť kvalitu potravín s kraji
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta iniciatívu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) riešiť problematiku kvality potravín na summite krajín V4 a apelovať na Európsku komisiu (EK), aby zabránila nadnárodným spoločnostiam dovážať na trhy nových členských krajín rôzne kategórie potravín. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru SPPK, v reakcii na štvrtkový (23.2.) brífing premiéra o rozdielnej kvalite niektorých potravín v SR a ostatných krajinách EÚ.Na slovenský trh sa podľa Fica dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. Premiér tak reagoval na nedávne zistenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ohľadom tzv. dvojakej kvality potravín. Slovensko podľa neho preto kvôli tejto téme iniciuje mimoriadny summit krajín V4 na úrovni premiérov, ktorý by sa mal konať budúci týždeň v Poľsku.
Šéfka MPRV Gabriela Matečná 14. februára informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.
"Laboratórne testy v certifikovaných laboratóriách preukázali, že sa na Slovensko dovážajú niektoré potraviny nadnárodných potravinárskych firiem druhej, horšej kategórie," zdôraznil Korpáš. SPPK to podľa neho pokladá za zavádzanie slovenského spotrebiteľa.
"Nevidíme dôvod, prečo by mal práve slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov a pridávaných látok, nižším obsahom mäsovej zložky, či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru. Nadnárodný výrobcovia takýmto spôsobom vytvárajú v jednotnom európskom trhu rozdielne triedy spotrebiteľov," podčiarkol Korpáš.
Riešením problému dvojakej kvality potravín vytvorením európskej legislatívy by mohlo podľa SPPK dôjsť k zamedzeniu dovozu niektorých potravín síce v rovnakom obale, ale v rozdielnej kvalite. "SPPK opätovne apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby sa pri kúpe pozornejšie zaoberali pôvodom potravín, ktoré vkladajú do svojho nákupného košíka," zdôraznil.
"Zárukou kvality, bezpečnosti a čerstvosti sú aj naďalej slovenské, regionálne potraviny vyrobené z domácich surovín, navyše pod stálou kontrolou a bez škandálov, na rozdiel od niektorých zahraničných, ktoré sa k nám dovážajú v horšej kvalite a zároveň znečisťujú životné prostredie takzvanou uhlíkovou stopou, keď cestujú tisícky kilometrov, aby sa dostali na náš trh," dodal Korpáš.
jal pop
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR