|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 4.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Barbora
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. novembra 2015
SPPK: Správna výchova je základ úspechu každého odvetvia hospodárstva
Správna výchova mladej generácie je základom úspechu každého odvetvia národného hospodárstva. Uviedol to dnes v Bratislave predseda Slovenskej ...
Zdieľať
Milan Semančík Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 20. novembra (TASR) - Správna výchova mladej generácie je základom úspechu každého odvetvia národného hospodárstva. Uviedol to dnes v Bratislave predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík na slávnostnom odovzdávaní cien víťazom súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, výtvarnej súťaže Chutné maľovanie a literárnej súťaže Načo sú nám polia, sady."Myšlienky, ktoré dali deti na papier, nás len utvrdzujú v tom, že správnym vzdelávaním si naozaj môžeme vychovať z detí, možno aj z tých, ktoré sa v tomto roku zapojili do súťaže Hovorme o jedle, odborne zdatných a zručných poľnohospodárov či potravinárov, ktorí prejdú napríklad systémom duálneho vzdelávania a budú úspešne zvyšovať potravinovú sebestačnosť a potravinovú bezpečnosť na Slovensku," poznamenal.
"Rovnako si však môžeme vychovať aj uvedomelých spotrebiteľov, ktorí budú vedieť rozpoznať pravú hodnotu ľudskej práce na poli alebo v sade, a preto nebudú plytvať pre niekoho ľahko vyrobenými potravinami. Začať však treba už v detstve, najlepšie v útlom detstve a jednoduchým, hravým, ale náučným spôsobom vštepovať deťom význam slov ľudská práca," zdôraznil Semančík.
"V tomto ročníku mali členovia odbornej komisie veľmi ťažkú úlohu. Tretí ročník sme okrem už klasickej súťažno-vzdelávacej aktivity obohatili o dve nové súťažné kategórie, a to o literárnu a o výtvarnú súťaž. Aj z tohto dôvodu sa nám do projektu zaregistrovali učitelia a žiaci zo 454 základných škôl (ZŠ) z celého Slovenska," priblížila riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu SPPK a autorka projektu Tatiana Belová.
Odborná komisia, v ktorej pracovali zástupcovia organizátorov, odborných garantov, potravinárskych zväzov a združení, ako aj učitelia základných umeleckých škôl, od 25. októbra do 10. novembra 2015 hodnotila 623 súťažných príspevkov k jednotlivým vyhláseným témam súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, 1698 výtvarných prác a 332 literárnych prác. Prihliadali na originalitu, nápaditosť a precíznosť spracovania vyhlásených tém.
Cieľom celoslovenskej aktivity Hovorme o jedle, ktorá sa konala od 12. do 16. októbra 2015, bolo podnietiť aktívnu diskusiu detí, učiteľov, ale aj rodín o dobrých stravovacích návykoch a o úlohe potravín pri ochrane zdravia.
SPPK by chcela v budúcnosti poznatky, tipy a nápady, ktoré získala z množstva prác detí, využiť ako inšpiráciu pre kompetentných, ktorí budú zostavovať nové učebné osnovy. Je totiž nespochybniteľné, že bez výchovy uvedomelého spotrebiteľa, a to už v jeho útlom veku, sa veľké pokroky v zdravom životnom štýle, v osvojovaní si správnych stravovacích návykov dosiahnuť nedajú.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR