|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván
Budapešť 13. januára (TASR) - Po znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) v prípade bravčového mäsa z 27 % na 5 % s platnosťou od 1. januára klesli v Maďarsku ceny tohto produktu a jeho spotreba začala stúpať. Povedal to dnes v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 minister pôdohospodárstva Sándor Fazekas.V súčasnosti spotrebujú Maďari ročne v priemere 23 kilogramov bravčoviny. Zníženie DPH bude znamenať ročne úsporu maďarským rodinám v celkovom objeme 25 miliárd forintov (78,7 milióna eur), tieto prostriedky je možné použiť na zvýšenie spotreby mäsa, dodal Fazekas.
Okrem rastu životnej úrovne bude mať zníženie DPH za následok aj potlačenie ilegálneho obchodu. Podľa ministra v tomto odvetví znamenal vážny problém práve čierny obchod s bravčovým mäsom, ktorý dosahoval 20 - 30 % celkového obchodu. "Z ilegálneho obchodu s mäsom sa neplatili dane, čo konkurenčne znevýhodňovalo obchodníkov, spracovateľov i farmárov," zdôraznil.
Po zavedení poriadku v tomto odvetví bude podľa slov Fazekasa možné aplikovať skúsenosti a vyvodiť dôsledky aj v iných oblastiach - napríklad v prípade mlieka, pečiva, zeleniny i ovocia, kde je pomer čierneho trhu tiež vysoký. Podotkol, že maďarské reformy fungujú aj v tomto smere - ak bude ekonomika fungovať lepšie, bude možné znižovať dane.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR