|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. mája 2007
Spišský hrad otvoril svoje brány návštevníkom
Tradičné dobýjanie brány Spišského hradu mečmi a delami dnes Skupina historického šermu Páni Spiša vymenila za historicky bližšiu verziu otvorenia novej letnej turistickej sezóny na najväčšom hrade ...
Zdieľať
POPRAD 12. mája (WEBNOVINY) - Tradičné dobýjanie brány Spišského hradu mečmi a delami dnes Skupina historického šermu Páni Spiša vymenila za historicky bližšiu verziu otvorenia novej letnej turistickej sezóny na najväčšom hrade v strednej Európe. Spišský hrad vo svojej histórii nebol nikdy dobytý vojenskou silou. Zbrojnoši privítali na hrade bývalého hradného pána z rodu Thurzovcov so sprievodom. Thurzovci vlastnili Spišský hrad v 16. a 17. storočí. Členovia skupiny Páni Spiša previedli hradného pána spolu s ďalšími návštevníkmi jednotlivými nádvoriami hradu a ukázali im, čo nové sa im podarilo cez zimu na hrade urobiť. Páni Spiša potom na hornom hrade predviedli svoje umenie prvým tohtoročným návštevníkom hradu.
Novinkou tohtoročnej letnej sezóny je expozícia "Čo ponúkala hradná kuchyňa na hornom hrade. Výstava v novootvorených priestoroch Spišského hradu predstavuje spôsob stravovania v stredoveku. Jedlo, nápoje, spracovávanie potravín a stolovanie na stredovekých hradoch môžu návštevníci zažiť na vlastnej koži. Významnú úlohu v jedálničku stredovekých hradných pánov tvorilo mäso, mlieko, múčne jedlá a koláče, ktorých základom bol med. Z nápojov sa používalo víno a rôzne druhy likérov. Aj keď sa o Spiši hovorí o zemiakoch ako druhom chlebe, nebolo tomu vždy tak. V stredoveku ešte ľudia na našom území napríklad zemiaky, či kukuricu nepoznali. Rovnako neznámym bol aj cukor. Jedlá boli v minulosti viac korenené a významnú úlohu v kuchyni zohrávali aj rôzne bylinky. V expozícii hradnej kuchyne sú vystavené aj niektoré recepty, ktorých názvy sa zatiaľ nepodarilo úplne rozlúštiť. Ak by si chcel dnes niekto navariť niečo zo stredovekej kuchyne mal by, podľa riaditeľky Spišského múzea v Levoči Márie Novotnej, asi najväčší problém so zháňaním rozličných korenín a byliniek.
Jedným z najvýznamnejších podujatí počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny budú dvojdňové "súHRADnice". V polovici júla sa na Spišskom hrade predstavia hrady Vianden z Luxemburska, Štrenberg z Českej republiky a Ogrodzienec z Poľska. Okrem odbornej konferencie pripravilo Spišské múzeum aj prezentačný program pre širokú verejnosť priamo na Spišskom hrade, kde sa jednotlivé hrady predstavia.
Spišský hrad bol pre verejnosť otvorený v roku 1985 po rozsiahlom prieskume a rekonštrukcii. Od roku 1989 navštívilo hrad takmer 2 milióny návštevníkov. Len v roku 2006 videlo hrad vyše 170 000 návštevníkov. Tohto roku otvorilo Spišské múzeum letnú sezónu na hrade s niekoľkotýždňovým oneskorením. Dôvodom je výstavba vodovodu a kanalizácie na hrade. Dielo v hodnote vyše 15 mil. korún by malo byť hotové do júna tohto roku. Už prvý deň otvorenia letnej sezóny si prišli Spišský hrad pozrieť stovky návštevníkov. Počas celej sezóny budú cez víkendy vystupovať na hrade skupiny historického šermu.
SITA