|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. septembra 2009
Špičkový vedec z USA bude so slovenskými kolegami skúmať sóju
Svetoznámy molekulárny biológ z Ministerstva poľnohospodárstva USA a profesor biochémie na Univerzite v Missouri Jan Miernyk prichádza na Slovensko do Nitry, aby s našimi vedcami pracoval na ...
Zdieľať
BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) - Svetoznámy molekulárny biológ z Ministerstva poľnohospodárstva USA a profesor biochémie na Univerzite v Missouri Jan Miernyk prichádza na Slovensko do Nitry, aby s našimi vedcami pracoval na stratégii, ako zvýšiť obsah oleja v sójových semenách. Od šeťmesačného americko-slovenského výskumu si vedci sľubujú zvýšenie využitia sóje ako hodnotnej plodiny v potravinárstve a krmovinárstve. "V neposlednom rade vysoký obsah olejov v sójových semenách otvorí nové cesty pri výrobe bionafty zo sóje, ako obnoviteľného zdroja energie," zdôrazňuje Martin Hajduch z Ústavu genetiky a biotechnológie rastlín SAV.
Sójové semená obsahujú približne 20 percent oleja, 30 percent karbohydrátov (uhľovodíkov) a 40 percent proteínov. Získava sa z nich najmä olej, zvyšok sa využíva ako krmivo. "Karbohydráty obsiahnuté v sóji nie sú z ekonomického a agronomického využitia zaujímavé. Najviac žiadanou zmenou u sójových semien je zvýšenie obsahu oleja na úkor karbohydrátov so zachovaním obsahu proteínov v sójovom semene. Napriek značnej snahe šľachtiteľov za využitia klasického šľachtenia, ale aj moderných biotechnologických metód, nastal však v tejto oblasti iba malý pokrok," hovorí Miernyk.
Hlavné dôvody týchto neúspechov vidí Miernyk v stále slabých vedomostiach o genetických, regulačných a metabolických aspektoch vývoja sójového semena. Z dôvodu nevyhnutnosti vývoja nových a spresnenia existujúcich proteomických postupov pri analýze vyvíjajúceho sa sójového semena navrhol Miernyk výskumnú návštevu laboratória Martina Hajducha v Ústave genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre na Slovensku.
Pre Miernyka nie je Slovensko cudzou krajinou, jeho starí rodičia emigrovali zo Slovenska do USA v roku 1903. Tento vedec je členom deviatich vedeckých spoločností, členom editorského tímu štyroch medzinárodných vedeckých časopisov, členom hodnotiacich panelov štyroch grantových agentúr, voleným čestným členom americkej spoločnosti pre podporu vedy (American Association for the Advancement of Science). Je držiteľom certifikátu USDA za udržateľný prvotriedny výskum (USDA Certificate of Merit for Sustained Superior Research) a v roku 1996 bol zvolený za federálneho zamestnanca roka v oblasti amerického stredozápadu (Federal Employee of the Year).
Je autorom 93 vedeckých článkov, 25 kníh, troch patentov a 185 konferenčných publikácií. Pôsobí ako pridružený profesor biochémie (Adjunct Professor of Biochemistry) na katedre Biochémie, Missouri Univerzity v Columbii (Biochemistry department, University of Missouri.
Agentúru SITA informovala vedúca Tlačového odboru SAV Adela Štrpková.
SITA
Sójové semená obsahujú približne 20 percent oleja, 30 percent karbohydrátov (uhľovodíkov) a 40 percent proteínov. Získava sa z nich najmä olej, zvyšok sa využíva ako krmivo. "Karbohydráty obsiahnuté v sóji nie sú z ekonomického a agronomického využitia zaujímavé. Najviac žiadanou zmenou u sójových semien je zvýšenie obsahu oleja na úkor karbohydrátov so zachovaním obsahu proteínov v sójovom semene. Napriek značnej snahe šľachtiteľov za využitia klasického šľachtenia, ale aj moderných biotechnologických metód, nastal však v tejto oblasti iba malý pokrok," hovorí Miernyk.
Hlavné dôvody týchto neúspechov vidí Miernyk v stále slabých vedomostiach o genetických, regulačných a metabolických aspektoch vývoja sójového semena. Z dôvodu nevyhnutnosti vývoja nových a spresnenia existujúcich proteomických postupov pri analýze vyvíjajúceho sa sójového semena navrhol Miernyk výskumnú návštevu laboratória Martina Hajducha v Ústave genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre na Slovensku.
Pre Miernyka nie je Slovensko cudzou krajinou, jeho starí rodičia emigrovali zo Slovenska do USA v roku 1903. Tento vedec je členom deviatich vedeckých spoločností, členom editorského tímu štyroch medzinárodných vedeckých časopisov, členom hodnotiacich panelov štyroch grantových agentúr, voleným čestným členom americkej spoločnosti pre podporu vedy (American Association for the Advancement of Science). Je držiteľom certifikátu USDA za udržateľný prvotriedny výskum (USDA Certificate of Merit for Sustained Superior Research) a v roku 1996 bol zvolený za federálneho zamestnanca roka v oblasti amerického stredozápadu (Federal Employee of the Year).
Je autorom 93 vedeckých článkov, 25 kníh, troch patentov a 185 konferenčných publikácií. Pôsobí ako pridružený profesor biochémie (Adjunct Professor of Biochemistry) na katedre Biochémie, Missouri Univerzity v Columbii (Biochemistry department, University of Missouri.
Agentúru SITA informovala vedúca Tlačového odboru SAV Adela Štrpková.
SITA