|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. decembra 2013
So zapichnutou rybou kostičkou môže pomôcť chlieb
Vianočné menu sa mnohým ľuďom spája aj s hrozbou zapichnutia rybej kostičky v krku. Ak však k takejto nehode dôjde, netreba robiť paniku. V ľahších prípadoch si vie človek pomôcť aj bez lekára. ...
Zdieľať
Bratislava 23. decembra (TASR) - Vianočné menu sa mnohým ľuďom spája aj s hrozbou zapichnutia rybej kostičky v krku. Ak však k takejto nehode dôjde, netreba robiť paniku. V ľahších prípadoch si vie človek pomôcť aj bez lekára.
"Pokiaľ nie je zásadne obmedzená schopnosť prehĺtať, možno sa pokúsiť kostičku uvoľniť zapitím tekutinami alebo zajedením mäkkou striedkou chleba," radí otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.
Priblížil, že pokiaľ ťažkosti nie sú výrazné, možno niekoľko hodín počkať, či sa nezmiernia v prípade, že by išlo len o poškriabanie sliznice. Pri výraznejších ťažkostiach je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť bez zbytočného odkladu, výnimočne sa takéto prípady riešia aj v celkovej anestézii. "Pri zapichnutí kostičky do oblasti podnebnej mandle niekedy stačí aj pohľad doma do zrkadla pri dostatočnom osvetlení," doplnil Varga.
Odporúča sa preto opatrná konzumácia rýb, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu. Upozornil, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb pod dohľadom dospelej osoby. Vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť. Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.
Najčastejšie podľa jeho slov dochádza k zapichnutiu tenkej rybej kosti po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii. Kostička sa najčastejšie zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti, ktoré sa zvýrazňujú pri prehĺtaní. "Aspoň v polovici prípadov s uvedenými ťažkosťami kostička iba poškriabe sliznicu hltana a pokračuje so sústom potravy ďalej, pričom pri vyšetrení ju nenachádzame," konštatoval Varga.
Lekári v bratislavskej univerzitnej nemocnici nebadajú počas Vianoc nárast pacientov s takýmto problémom. Ako poznamenal Varga, dochádza skôr k miernemu poklesu počtu prípadov. Vlani lekári ošetrili 16 pacientov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván
"Pokiaľ nie je zásadne obmedzená schopnosť prehĺtať, možno sa pokúsiť kostičku uvoľniť zapitím tekutinami alebo zajedením mäkkou striedkou chleba," radí otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.
Priblížil, že pokiaľ ťažkosti nie sú výrazné, možno niekoľko hodín počkať, či sa nezmiernia v prípade, že by išlo len o poškriabanie sliznice. Pri výraznejších ťažkostiach je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť bez zbytočného odkladu, výnimočne sa takéto prípady riešia aj v celkovej anestézii. "Pri zapichnutí kostičky do oblasti podnebnej mandle niekedy stačí aj pohľad doma do zrkadla pri dostatočnom osvetlení," doplnil Varga.
Odporúča sa preto opatrná konzumácia rýb, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu. Upozornil, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb pod dohľadom dospelej osoby. Vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť. Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.
Najčastejšie podľa jeho slov dochádza k zapichnutiu tenkej rybej kosti po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii. Kostička sa najčastejšie zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti, ktoré sa zvýrazňujú pri prehĺtaní. "Aspoň v polovici prípadov s uvedenými ťažkosťami kostička iba poškriabe sliznicu hltana a pokračuje so sústom potravy ďalej, pričom pri vyšetrení ju nenachádzame," konštatoval Varga.
Lekári v bratislavskej univerzitnej nemocnici nebadajú počas Vianoc nárast pacientov s takýmto problémom. Ako poznamenal Varga, dochádza skôr k miernemu poklesu počtu prípadov. Vlani lekári ošetrili 16 pacientov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR