![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Streda 5.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Fridrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
08. marca 2017
Slovensko zvládlo predsedníctvo v Rade EÚ vo všetkých ohľadoch
Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico pri príhovore počas prijatia predstaviteľov a zamestnancov rezortov, ktorí sa podieľali na realizácii prvého predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ v Bratislave 18. januára 2017. ...
Zdieľať

Ako predsednícka krajina si Slovensko zvýšilo dôveru a rešpekt partnerov. Podarilo sa mu posúvať diskusiu o európskych témach dopredu a hľadať riešenia prospešné pre celú Úniu. Podľa ministerstva tak ešte viac vzrástla medzinárodná prestíž krajiny. „Vďaka včasnej, dôslednej a profesionálnej príprave sme predsedníctvo vo všetkých ohľadoch, vrátane organizačnej a logistickej stránky, úspešne zvládli," píše sa v správe.
Počas šesťmesačného predsedníctva sa v Bruseli a Luxemburgu uskutočnilo 49 formálnych zasadnutí Rady EÚ a 1212 zasadnutí pracovných skupín. Na Slovensku sa uskutočnilo 14 neformálnych zasadnutí ministrov EÚ a štyri ministerské konferencie. Doteraz sa na predsedníctvo vynaložilo zo štátneho rozpočtu takmer 51 miliónov eur, rezort diplomacie pritom deklaroval, že náklady nepresiahnu 70 miliónov eur.
Ministri majú dnes hovoriť aj o stravovacích zvyklostiach Slovákov. Tie stále nezodpovedajú zdravotným odporúčaniam. Napriek tomu, že trend potravín sa v ostatných rokoch zmenil súčasne so zmenou životného štýlu, výživa Slovákov je nevyvážená. Najväčším problémom je nadmerný energetický príjem v spotrebe tukov, ako aj nedostatočne krytý príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok či vlákniny.
Rezort zdravotníctva preto pripravil Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 - 2025. Chce zabrániť predčasným úmrtiam a znížiť záťaž súvisiacu s výživou, predchádzať neprenosným ochoreniam, obezite a možným formám podvýživy. Podporovať sa má napríklad konzumácia mlieka, znižovanie soli v jedlách v reštauráciách či sa má zvýšiť informovanosť o zásadách správnej výživy a vplyve výživy na zdravie človeka.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR