|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 30.1.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Ema
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
24. júla 2006
Slovensko vlani vyprodukovalo 64,5 tis. ton ovocia
Slovensko vyprodukovalo v minulom roku 64,5 tis. ton ovocia, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o viac ako 3 %. Ako ďalej vyplýva zo správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a ...
Zdieľať
BRATISLAVA 24. júla (WEBNOVINY) - Slovensko vyprodukovalo v minulom roku 64,5 tis. ton ovocia, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o viac ako 3 %. Ako ďalej vyplýva zo správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP), ktorú vypracovala Eva Meravá, vlani na Slovensku vzrástol o 2,5 % počet ovocných stromov na 17 192 kusov. Celková produkčná výmera sadov predstavovala v minulom roku 7 928 hektárov.
Ceny producentov v minulom roku klesli pri jablkách stolových, a to o 4,45 %, pri broskyniach o 3,41 % a slivkách o 0,24 %. "Produkčné ceny ostatných sledovaných druhov ovocia vzrástli," uvádza sa v správe. Najviac vzrástli ceny u červených ríbezlí, a to o 10 %, najmenší cenový nárast bol vlani zaznamenaný u jahôd záhradných, o 1,5 %. Slovensko vlani doviezlo 219,8 tis. ton čerstvého ovocia, pričom najväčší podiel na dovoze malo citrusové ovocie. Naopak vlani Slovensko vyviezlo dvakrát toľko ovocia ako v roku 2004. Čo sa týka spracovaného ovocia, Slovensko doviezlo 68,4 tis. ton a vyviezlo 11 963 ton spracovaného ovocia. Najvýraznejší podiel na dovoze tvorili ovocné šťavy, ovocie a orechy konzervované.
SITA,AP