![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný, v posledných dvadsiatich rokoch na Slovensku neprevýšil vývoz nad dovozom potravín ani raz. "Ako krajina sme prestali byť potravinovo sebestační a aktuálne sa musíme spoliehať na dovoz potravín väčšinou z krajín Európskej únie, ako aj mimo nej. Vyvážame až o tretinu menej potravín a poľnohospodárskych produktov ako ich dovezieme, pričom mäso patrí k top potravinám, ktoré sme nútení dovážať," tvrdí Sčensný s tým, že práve preto sa musia spoliehať na štátne orgány krajín, od ktorých nakupujú.
"Za každých okolností si musíme byť istí, že distribútori, prípadne bitúnky, sú maximálne spoľahliví a kvalita mäsa musí spĺňať vysoké štandardy,“ doplnil Sčensný.
Ako povedal, budú prísnejšie dozerať a vyberať si svojich distibútorov. Spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák sa podľa neho totiž neprávom ocitla v kauze dovezeného hovädzieho mäsa z poľského bitúnku, ktorý mal zabíjať choré zvieratá a predávať z nich mäso. "Z nášho pohľadu nesú najväčší podiel viny práve poľské úrady. Tie nedostatočne kontrolovali bitúnky vo svojej krajine," vraví Sčensný.
Ako ďalej zdôraznil, firma hovädzie mäso z poľského bitúnka Jasienica Mazowiecka nikdy neodoberala priamo, mäso jej dodávali certifikovaní a schválení distribútori.
Mäsovýrobcovia sú však okrem toho povinní o akejkoľvek zásielke mäsa informovať aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR a príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy. „Úradní veterinárni lekári majú možnosť vykonať na zásielky úradné kontroly a odobrať vzorky mäsa na vyšetrenie,“ dopĺňa Sčensný s tým, že ich firma nahlási zásielku v deň príjmu, prípadne najneskôr do 24 hodín.
Tento krok už podľa neho prikazuje aj mimoriadne núdzové opatrenie štátnej veteriny, ktoré bolo prijaté 22. februára 2019. Všetkým prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí v mieste určenia prijímajú zásielky hovädzieho mäsa pôvodom z Poľska nariaďuje, aby najneskôr 24 hodín pred prijatím nahlásili zásielku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SROV.
Ako dodal Sčensný, mäso z Poľska prešlo kontrolou aj v ich spoločnosti a nikdy nevykazovalo žiadne známky chybovosti. Navyše spoločnosť mäso distribuovala tak, ako ho nakúpila, a teda nespracovávala ho do svojich výrobkov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR