![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
21. októbra 2015
Slovensko má obsah chemických látok v jablkách hlboko pod limitom
Nikto zo slovenských producentov jabĺk nepoužíva pri svojej práci neštandardné pesticídy ani inú ochranu, než je povolená v Európskej únii (EÚ) a ...
Zdieľať

"Slovenskí pestovatelia používajú pri pestovaní jabĺk postreky. Jablko je totiž ovocie, ktoré je spomedzi všetkých najviac náchylné na choroby a škodcov. V súčasnosti sa však používajú také prípravky, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Každý, kto chce predávať jablká spotrebiteľom, musí spĺňať prísne podmienky a musí si dať plody na rozbor," zdôraznila Holéciová pre TASR. Každý pestovateľ totiž podľa jej vyjadrenia vie, že bez ošetrovania jabloní by nemal žiadnu alebo minimálnu úrodu.
"V rámci certifikačného systému Global Gap, ktorý zabezpečuje rakúska spoločnosť, sa sleduje približne 300 položiek, ktoré priamo súvisia s pestovaním jabĺk. Dokonca aj to, či sú v sadoch vtáčie búdky. Sleduje sa i obsah chemických látok. V laboratóriu sa potom zisťuje, či jablko spĺňa kritériá a až následne sa zdravá úroda môže predávať spotrebiteľom," podčiarkla hovorkyňa SPPK. Aj v tomto smere podľa SPPK Slovensko speje k ekologizácii.
Podľa predsedu Ovocinárskej únie SR Mariána Vargu slovenskí pestovatelia tieto parametre spĺňajú na 100 %. "V jablkách sa môžu nachádzať stopy pesticídov, lebo sa striekajú, ale sú to zanedbateľné množstvá a v žiadnom prípade neprekračujú povolené normy," ubezpečil. Zároveň vyzval Greenpeace na spoločné stretnutie, na ktorom by si ovocinári a zástupcovia organizácie vysvetlili situáciu a najmä fakt, že slovenské jablká sú oveľa zdravšie ako niektoré dovážané.
Prítomnosť pesticídov preukázal test, v rámci ktorého sa odobrali v štyroch bratislavských obchodoch vzorky na otestovanie nezávislým laboratóriom v Nemecku. V rámci testov organizovaných Greenpeace sa zistilo, že najhoršie v SR dopadli slovenské a rakúske jablká Golden Delicious. TASR o tom informovala koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR